{ SKIP }
文:米  圖:互聯網
POSTED ON 18 Dec 2018

一路以嚟大家對WASABI嘅印象都係一坺綠色嘅泥咁,但最近日本Twitter就有個新款WASABI跑出,成為Twitter嘅話題食品,佢就係芥末加工品田丸屋嘅「わさわさビーズ」!

創業140年嘅日本芥末商品老店田丸屋趕上影相呃Like潮流,將平凡嘅WASABI變成好似水晶咁晶瑩剔透嘅「わさわさビーズ」,就咁睇十足綠色嘅魚子一樣,用嚟影相確係唔錯!

田丸屋就表示,呢種「わさわさビーズ」係用上靜岡產嘅WASABI,再包入海藻製成嘅啫喱狀皮膜,做成無論外觀同口感都接近魚子嘅「わさわさビーズ」,望落好靚但咬破就會有WASABI嘅嗆辣味!雖然「わさわさビーズ」嘅碧綠色靚得好夢幻好唔真實,不過田丸屋就強調呢隻綠全來自天然WASABI嘅綠色,冇使用任何色素,大家可以放心食用。

不過其實樣都係其次,唔少人都比較期待咬爆佢滲出WASABI味時會有幾High就真,如果巴打見到呢款「わさわさビーズ」,又會唔會買嚟試呢?

你哋又覺得當中邊個嘅童顏最可愛呢?
gags
變晒「超級小朋友」童顏Filter惡搞「復仇者聯盟」
20 May 2019
如果將呢個小丑造型嘅麥當勞叔叔加上更恐怖嘅元素,又會變成點呢?
gags
不一樣的麥當勞叔叔 速食店化身邪惡奸角
17 May 2019