{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 16 Aug 2020

近排呢個環境,大家都非常著重健康,但同時又好怕去睇醫生,於是有人就會上網Google下自己身體出現嘅唔舒服,以網上文章幫自己「診症」,但好多時明明係啲好輕微嘅嘢,佢都會話你係勁嚴重嘅病,然後你就會好擔心——冇錯,我就講係我阿媽 (好有可能大家嘅阿媽)!所以我就好想大家推到以下呢首《Never Google Your Sumptoms》比我阿媽睇到啦!

瑞典耳鼻喉醫生、語言矯正師兼歌手Henrik Widgren於2019年推出一首叫《Never Google Your Symptoms》嘅歌,正如歌名所講,就係叫大家有唔舒服都唔好Google自己嘅病徵,因為即使係極輕微嘅病徵,網上都會話你患咗極嚴重嘅病。或者係因為疫情關係,呢首歌近來喺日本Twitter又再盛行。
 
「你Search 咳,佢就話係肺結核;你Search發燒,佢就話你係伊波拉;你Search流鼻水,佢就話你流嘅係腦脊髓液;你有啲癢佢就話係過敏性休克或者思覺失調。」
首歌好笑還好笑,但其實都係想大家有唔舒服就去睇醫生,唔好Google咁多自己嚇自己,然後嚇埋啲屋企人。係呀阿媽,同緊你講呀。
世界之大無奇不有,巴勒斯坦一名男子因恐怖主義活動被判15年有期徒刑,但坐監期間,在外嘅太太卻連生4胎。據該名男子所講,佢係透過零食包裝袋偷運「種子」出獄,令太太能夠進行人工受孕... 據外媒《Dai ...
gags
【奇聞】坐監15年妻誕4胎 巴國囚犯稱用零食袋偷運「種子」
24 Jan 2022
【奇趣】邊食糖邊Cosplay!日本出禰豆子竹筒造型奶嘴糖 《鬼滅之刃》角色禰豆子形象可愛大受歡迎,最令人印象深刻嘅特徵莫過於長期口咬竹筒,更吸引過唔少網友口咬青瓜或綠色香蕉,試圖「低成本Cosplay」 ...
gags
【奇趣】邊食糖邊Cosplay!日本出禰豆子竹筒造型奶嘴糖
22 Nov 2021