{ SKIP }
文:MenClub William
POSTED ON 04 Apr 2018
講起廚刀,我諗大家都認識美國傳奇刀匠Bob Kramer,就知道一把靚刀真係要經過千錘百煉,之不過今日要介紹嘅一位日本製刀人,鑄刀嘅唔係金屬....而係用錫紙、意粉、朱古力等材料,真的假的?

日本有位網友kiwami japan,用你意想唔到,又估唔到可以整到嘅材料製作刀具,例如木、錫紙、意粉同朱古力,最重要是將過程詳細記錄,就咁講個將平時日見夜見嘅錫紙反覆包裹疊高再敲打,接連成,我痴線地睇晒,真心啞咗,建議見意粉同朱古力,你就知道成件事有幾「神」。

繼上星期的灣仔星街的Artemis & Apollo,香港又多一間新希臘菜,與ICHU Peru同屬一集團的Estiatorio KEIA,進駐中環最新的美食集中地 H QUEEN'S。
gourmet
中環H QUEEN'S又添一員 希臘菜餐館Estiatorio KEIA 12月尾強勢進駐 ...
14 Dec 2018
一入門口,個老細熟口熟面,做戲嫁?
gourmet
偷食(好西)無人知 尖沙咀最隱蔽德州煙燻美國菜
13 Dec 2018