{ SKIP }
文:MenClub William
POSTED ON 28 Jan 2019
不論是咖啡、啤酒,或是cocktails,就如中環新開的酒吧Draftland,加入氮氣(Nitro)的飲品似乎大行其道,打咗氣嘅飲品都具備醇厚順滑的特性,連本身有好多氣嘅百事可樂都要推出全新飲品,名為「Nitro Pepsi」,飲口更滑身嘅可樂出現了?
你依家飲嘅可樂係邊款?百事可樂同定可口可樂?想當年百事「藍血人」陣容強大,不過勢頭似乎被對家比下去,所以可樂界第二龍頭百事可樂(其實有無第三個?)近排就有消息話想研發一種加入氮氣的新梳打飲品,名為「Nitro Pepsi」,口味有原味同雲呢嗱2款,比傳統加入CO2的氣泡,更細密,更澎湃,更柔順,味道更細緻,睇埋片,情況就好似飲Guinness 咁,個泡多到。
不過大家有無留意,其實多數加入Nitro 的啤酒和咖啡,都是偏向Creamy、Nutty、Chocolatey等風格,所以Nitro Pepsi 的雲呢嗱味有機會會整得好好飲?不過我就無期待啦,因為年紀大啦,飲可樂都少咗啦。
嚐一口「公平貿易」的咖啡。
gourmet
社企公平棧踏入十五週年 PMQ開設期間限定精品咖啡店
18 Apr 2019
咁啱呢排喉嚨痕痕地,有無朋友幫我買支?
gourmet
喉嚨痛?有兩聲咳?一支「龍角散啤酒」解渴之餘仲可以藥用 ... ...
17 Apr 2019