{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 08 Oct 2020

曾幾何時,意大利松露,不論黑定白,都係高級西餐廳中先會出現,後來出現人工培植嘅黑松露,依家連茶餐廳都食到啦。但另一邊廂,由於白松露依然保持野生採摘方式,靠松露獵人 (Trifulau) 及經驗老到的獵犬於自然環境中搜尋。而香港餐廳最近亦推出意大利Alba白松露菜單,以傳統意菜演繹「白鑽石」嘅「味」力。

Alba白松露菜單 (四道菜HK$1,580/位、7道菜HK$1,980/位) 用上意大利北部皮埃蒙特Langhe 山區Alba的頂級白松露,第一道菜為以茴香籽及紅菜頭汁醃至入味的日本吞拿魚,加上上香草汁及紅菜頭烏魚子的「火焰吞拿魚Tonno Rosso」;而「Uovo di Montagna」就係將來自意大利Dolomite山區有機雞蛋嘅蛋白打到起泡,再以攝氏90度蒸熟,最後放返個生蛋黃上去。

以椰菜濃湯配包住牛肉、Grana Padano芝士和皮埃蒙特榛子的意大利小雲吞嘅「Brodo “Au Plin”」係皮埃蒙特經典冬季食物;「Tagliarin al Tartufo Bianco d’Alba」就係皮埃蒙特牛油拌餐廳自家製的手工扁意粉再加上白松露片

去到海鮮,「Astice blu Mare」用上來自布列塔尼的藍龍蝦,先與牛油真空慢煮,再配紫椰菜、蔥忌廉和煙燻薯仔,當然亦唔少得白松露;主菜Fassona 選用皮埃蒙特Fassona牛胸,再與大黃、蘑菇汁、燉野生白洋蔥和Fontina芝士一同製成牛肉凍。

最後嘅甜品,除咗有「Castellana傳統意大利Turin朱古力」之外,亦可加錢轉「經典皮埃蒙特芝士」

Castellana Hong Kong

地址:香港銅鑼灣開平道1號Cubus 10樓

電話:3188 5028

營業時間:下午12時至2時30分、晚上6時至10時30分 (週一至週六)

天時暑熱,有時的確會令人失去胃口,就算要食都會選擇清爽開胃的食物。但若然你與我一樣無肉不歡,而且熱愛日本和牛的話,又有冇唔膩口嘅選擇?位於銅鑼灣的N.I.C.E Yakiniku Fine Wine,可能就係一個好選擇啦。 ...
gourmet
【本地美食】不膩口的日本和牛 銅鑼灣高級燒肉店「N.I.C.E.」
14 Jul 2022
香港嘅茶記文化,一字寄之曰:快!而當中嘅佼佼者當然係「澳牛」嘅光速餐,甚至唔少遊客都會特登去體驗一下。但原來「光速餐」並唔係香港獨有,日本福岡縣「Mr.George 東合川店」明明係間漢堡扒店,但一樣可以做到30 ...
gourmet
【日本】日本版澳牛光速餐 漢堡扒店30秒上菜
03 May 2022