{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 15 Oct 2020

位於本地米芝蓮一星餐廳Roganic,與隔離嘅Aulis,其實都係由英國名廚Simon Rogan所創。與Roganic唔同嘅係,Aulis採用用所謂研發廚房兼廚師餐桌,前者指大廚於一檯12位顧客面前即席處理食材的模式,後者就指提供的菜色都是結合新技術全新研發,為客人提供創新而私人嘅用餐體驗。而Aulis即將推出集團首席研發總廚Ben Gallier主理的全新時令晚餐餐單。

菜單以「Farm-to-fork」為主題,標示Ben選用區內出產的優質食材,展現本地文化。蟹肉、魚子醬、烤餅及蘋果以乳化檸檬調味的皇帝蟹肉配搭醃蘋果和青瓜,再舖上青蘋果啫喱和兩款魚子醬,黃帝蟹鼓亦冇浪費,這成蟹殼油用黎黎炸迷你烤餅。

羊頸、薏米、野生蒜頭選用來自英國的羊隻,先將羊頸肉慢煮過夜,再配上以多款穀物煮成的粥、野生蒜蓉,野生蒜油和香醋啫喱

 鯖魚、生蠔、海蘆筍

三黃雞、意大利迷你生菜、西蘭花就用上本地三黃雞先煮後煎香,配上以蒔蘿鹽水煮熟再燒香的意大利迷你生菜、醃洋芫荽和洋蔥碎,再以西蘭花、洋芫荽蓉及美味的雞油醬汁伴碟。

零陵香豆吉士撻配黑啤酒雪糕是英式吉士撻的全新創意演繹,以原蔗黑糖 和零陵香豆製成的小撻配上餐廳的招牌黑啤雪糕、焦香牛奶片和濃縮咖啡。

松樹冬甩配洋甘菊吉士

Aulis全新秋季晚餐餐單逢星期二至星期六晚上供應,定價HK1,280/位 + 10%,午餐則只在星期六供應,HK$880/位 + 10%。系列總共有12道菜,每兩星會換一次菜單。食客亦可另加HK680/位 享用餐酒配對,非酒精飲品配對就HK$380/位。

Aulis 

地址:香港銅鑼灣告士打道 255 號信和廣場 UG  號餔

網頁:www.roganic.com.hk/aulis  

香港人對「飲茶」絕不陌生,但話就話係「飲茶」,「茶」本身卻從來都唔係大家去飲茶嘅重點,絕大部份人都係為咗啲點心而去。近來開設於中環娛樂行嘅「福和雍」就決定「撥亂反正」,雖然都有提供名廚主理嘅精緻點心, ...
gourmet
【本地美食】茶先係主角 中環港式點心茶館「福和雍」
05 May 2021
疫情影響之下,店鋪租金都略有下調,尤其唔係傳統旺區嘅地段租金就顯得更為吸引,結果就係開始有啲你估唔到嘅店鋪餐廳,進駐啲你估唔到嘅位置。例如來自日本、獨家供應日本小田A4和牛的「和牛燒肉一郎」,就冇揀港島 ...
gourmet
【本地餐廳】全港獨家小田和牛「「和牛燒肉一郎」進駐佐敦
23 Apr 2021