{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 20 Oct 2020

自從有鐵路通車後,港島南就開始有不同商店、餐廳進駐,最新嘅就有著名肉店The Butchers Club創辦人Jonathan Glover嘅另一搞作、能舉行15人或以上活動嘅The Factory。

The Factory嚴格上唔係一間餐廳,而係一個宴會、活動場地,只不過佢提供嘅嘢食都有一定水準咁解。The Factory嘅大廚Brandon Tomkinson曾經於名廚Gordon Ramsay手下工作,本身亦頗有名氣,再加上創辦人Jonathan嘅背景所以The Factory嘅菜色主要都係西餐扒房類。例如Brandon嘅拿手菜「牛柳釀生蠔煙肉卷」,使用海水味重的悉尼石蠔及和牛,外層再包上香脆煙肉,絕對能滿足肉食愛好者嘅口味。另外亦有威靈頓牛排、牛肉他他等經典菜色,亦可以另加烤龍蝦尾、煎鵝肝等配菜。

The Factory

地址:黃竹坑黃竹坑道40號貴寶工業大廈16樓A室

電話:+852 2805 8555

社交媒體:@factoryeventspace

天時暑熱,有時的確會令人失去胃口,就算要食都會選擇清爽開胃的食物。但若然你與我一樣無肉不歡,而且熱愛日本和牛的話,又有冇唔膩口嘅選擇?位於銅鑼灣的N.I.C.E Yakiniku Fine Wine,可能就係一個好選擇啦。 ...
gourmet
【本地美食】不膩口的日本和牛 銅鑼灣高級燒肉店「N.I.C.E.」
14 Jul 2022
香港嘅茶記文化,一字寄之曰:快!而當中嘅佼佼者當然係「澳牛」嘅光速餐,甚至唔少遊客都會特登去體驗一下。但原來「光速餐」並唔係香港獨有,日本福岡縣「Mr.George 東合川店」明明係間漢堡扒店,但一樣可以做到30 ...
gourmet
【日本】日本版澳牛光速餐 漢堡扒店30秒上菜
03 May 2022