{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 07 Dec 2020

講起日本壽司,大家應該都諗起所謂嘅「握壽司 (Nigiri Sushi)」,亦即係壽司師傅用手將醋飯握成合適大小形狀,再放舊魚上去嗰隻。但握壽司亦意味住成舊壽司都會經過壽司師傅對手,肯定就唔係最「衛生」嘅處理食物方法,而根據日本一個調查發現,原來都真係有部份日本人覺得咁樣係好唔衛生。

同樣係來自Sirabee嘅調查,訪問咗超過1,700名年齡介乎「10代至60代」嘅嘅日本男女,發現平均有15.6%嘅人認為握壽司嘅處理方法會令佢哋有啲猶豫。如果按年齡分佈,最猶豫嘅組別係10代嘅男仔 (23.3%),最唔介意嘅係50代嘅中年男性 (10.4%)。整體最介意嘅組別就係30代嘅男女 (男20.3%、女19%)。除此之外,表示對壽司師傅對手有猶豫嘅比例,大致係按年齡減少。

有趣嘅係由10代到40代,表示對握壽司有猶豫嘅女性比例,比起同年齡嘅男性都要低,亦即係比起女性,男性似乎對於壽司師傅對手更加有意見。

圖片:Sirabee

有10代男仔就話,雖然佢相信壽司師傳有確保手部清潔先去整壽司,但佢都係覺得會有啲唔舒服,認為用機整嘅壽司更加安全。特別係依家疫情橫行,就更加唔想人哋對手直接掂到佢啲嘢食。

另一邊廂,一名50代男性就話,由細到大食嘅壽司都係用人手握出黎,認為冇任何唔舒服,而且如果唔係用手握,舊飯入口就會散,影響口感。佢仲話鍾唔鍾意手握壽司係大眾嘅自由,但同時呢個係日本嘅文化之一,如果被否定就有啲可悲。

如果你要喺香港開一間每位過千嘅高級餐廳,好理所當然地你就會揀開喺尖沙咀、中環、灣仔、銅鑼灣等「傳統高級餐廳地區」。但由前日本註美國領事主廚、曾為「山下」主理鐵板燒料理嘅三原光史先生就令人估唔到地,將其 ...
gourmet
【本地美食】將軍澳新開大熱餐廳 日藉主廚主理「三原鐵板燒」
08 Apr 2021
正常而言「地方淺窄」這四個字通過用作自謙,但在香港,「地方淺窄」通常是對事實的描述。市面上不少餐廳、Cafe明明於裝飾上落足心機,但就因為狹窄的空間令客人無法放鬆享受。位於鰂魚涌東隅服務式住宅之下的「MR ...
gourmet
【美食】藝術綠洲放鬆心情 太古坊「MR & MRS FOX」
31 Mar 2021