{ SKIP }
文:MenClub Mean娜  圖:互聯網
POSTED ON 02 Feb 2018

返Office工嘅你都明白一日坐咁多個鐘,如果坐姿唔正確,其實長遠嚟講都幾影響身體健康。但要你坐直啲個人,又要做足Office小運動,似乎又略嫌有點懶同有點麻煩,咁如果話你聽,你Office張扶手凳其實可以幫你輕輕鬆鬆減輕肩膀負擔,成件事會唔會易啲又舒服啲呢?


可能你冇留意Office張扶手凳個扶手究竟有咩用,但既然佢一直存在,相信都唔係為咗裝飾又或者頂住你手踭咁無謂。其實只要將扶手調較成同辦公枱同一高度,將手踭放喺扶手上,雙手就唔會咁攰,而日本亦有網民實際咁跟住試做,發覺真係舒服好多,於是就喺Twitter上大大家分享。

只要用上呢個正確方法,唔單只可以減輕雙手負擔,仲冇咁易駝背,就唔會搞到你成日腰酸背痛咁啦。
據《Wall Stree Journal》報導,北韓早前拒絕由中國提供嘅300萬劑科興疫苗,原因唔係嫌科興冇用、亦唔係嫌自己被列為「發展中國家」,而係好大口氣咁話「我唔需要,拎去畀其他更有需要嘅國家啦!」 北韓領導人 ...
healthandfitness
【大愛】北韓拒絕中國300萬劑科興 「我用唔著,拎去畀其他人用」
02 Sep 2021
相信飽受過智慧牙折磨嘅朋友,都會有一刻懷疑過隻牙除咗用嚟剝就冇其他用途,仲要冇端端洗幾千蚊搵牙醫。不過最近美國賓夕凡尼亞大學一份研究指出,剝過智慧牙嘅人對甜、鹹、酸、苦分辨能力更高,從而改善味覺。 ...
healthandfitness
【人體奧妙】美國研究發現剝智慧牙可以改善味覺 女性效果更顯著
07 Jul 2021