{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 06 Jul 2017
本地藝術家「Tik Ka 迪嘉」嘅作品我哋之前都介紹過幾次,佢將外國流行文化融入香港本土文化中嘅創作方式確係別樹一格,又真係幾好玩。不過之前嘅作品都係以平面為主,就算你鍾意都好難拎上手「撚」下,但佢最新推出嘅「港產映畫」系列就唔同,除咗係雕像之外,最大嘅賣點就係「食屎啦你」!


冇錯,「港產映畫」系列係一套以港產電影中嘅經典場面為主題嘅4吋高雕像,以迪嘉嘅Q版幽默畫為藍本,再由LIGO DESIGN製作,真係睇到都開心哂。第一期「上映」嘅有《旺角卡門》中「烏蠅哥(張學友飾)」講嘅「食屎啦你」、《龍爭虎鬥》中李小龍踩死Robert Wall飾演嘅O'hara一幕、《少林足球》入面謝賢講嘅「球證、旁證、足協、足總、足委,全部都係我嘅人,點同我打呀」,以及《食神》入面劉以達飾演嘅方丈報上法號「夢遺」嘅一幕。


呢4隻雕像每隻$88蚊,不過發售日同方法都未定,想買就要留意迪嘉嘅Facebook。而喺黎緊嘅動漫節,迪嘉亦會喺場內展出原畫,大家到時入場就要留意下啦!

LIGO Design on Facebook

Tik Ka From East on Facebook






作為一個貓奴,你去叫主子但主子明明聽到都唔應你,係一件非常合理嘅事。但主子唔理你,好有可能唔係因為聽唔明你講咩,而係根本就唔想理你。因為據日本一個研究發現,主子們好可能係知道同一屋簷下嘅其他貓叫咩名。 ...
hobby
【寵物】日本研究指出 貓其實聽得明其他貓叫咩名
20 May 2022
雖然話大家返工都係為份糧,但一個好嘅老細的確能夠令打工仔「獲得份糧嘅過程」好過得多,相信唔少打工仔心目中亦會有一個「理想老細」嘅形象。近日日本網民「とあるん@toarutoa」就於Twitter列出「原版《龍珠》嘅菲 ...
hobby
【職場】日網民指菲利係個好老細!獲14萬人讚好
20 May 2022