{ SKIP }
文:MenClub 波特先生  圖:互聯網
POSTED ON 07 Dec 2018

現今足球壇嘅最佳球員,相信都是不下美斯及C朗拿度二人,而如果係計算歷史最佳球員,有人大膽認為美斯有能力登上呢個寶座。不過,亦都有人相當唔同意呢個睇法,佢就係人稱「球王」嘅巴西傳奇球員 - 比利(Pele)。

對於美斯會否係歷史最佳球員,78歲嘅比利並無直接回應呢個問題,佢首先表示呢個係一個人嘅口味問題。不過,比利之後卻給出自己嘅睇法:「你如何比較兩位球員,一位左右腳都可以射門,並且頭搥了得,另一位則只有一隻腳可以射門、只有一種技術及頭搥不行?」明顯比利講緊「只有一隻腳可以射門、只有一種技術及頭搥不行」嘅應該就係美斯。

而比利亦都補充讚揚其球王級主要競爭對手馬勒當拿,比利:「馬勒當拿比美斯出色?對,好上不少。」

雖然比利咁講係說明美斯無可能比得上自己,但其實早喺2015年嘅時候,比利曾讚揚美斯係過去10年最出色嘅球員。

其實比利作為歷史上唯一一位三奪世界盃冠軍嘅球員,其歷史地位基本上無人可以撼動,就算係馬勒當拿亦都要屈居其下。

馬東石要升級為韓國最強老公啦!
hobby
【最強老公】馬東石將迎娶小17歲「韓國最美教練」
24 May 2019
Fans們係咪等到頸到長啦?
hobby
【神級回歸】井上雄彦《Real》相隔4年半再度連載!
24 May 2019