{ SKIP }
文:MenClub 摯樂  圖:互聯網
POSTED ON 04 Jan 2019
【又玩宣傳新法!?】Netflix官方叫「唔好!」新片外國引發「蒙眼」潮?

有時有d新聞聽落都覺得膠,不過你又唔可以排除民智的利害性!Netflix原創電影作《蒙上你的眼》聖誕上架之後第一週就自稱超過4,500萬名會員觀看過,創下該平台新紀錄。不過,該片除左高收視之外,仲居然能夠成功在外國引發「蒙眼」模仿效應!?呢單野相當有可疑,香港會唔會有夫婦跟風即晚玩蒙眼』呢唔知!?

《蒙上你的眼》(Bird Box)由奧斯卡影后珊迪娜·布洛(Sandra Bullock)主演,係一部末日驚悚片,主要講述某種看不見的神祕生物入侵,假如任何人開眼「看見」就會無法自控中邪失控自殺,倖存者 Malorie 為保護兒女,媽媽加兩個細路必須全程蒙住雙眼逃亡,無論如何都唔可以將眼罩除下來,在看不見的情況下恐懼感激增成為本片的焦點。

 

唔知是不料定一如Netflix設想地該片竟掀起一股「蒙眼」熱潮,外國的網絡上有如病毒般迅速擴散,不少大人細路蒙眼進行各種『奧比斯』挑戰,搞出好多危險舉動,有人係自己屋企玩、甚至有智者走上街玩蒙眼挑戰,還有人挑戰 24 小時蒙眼、蒙眼駕車等古怪花招。這些挑戰照片或影片不單止在 Twitter 上以hashtag「#BirdBoxChallenge」串聯,也在YouTube 上掀起熱烈迴響,引起兩極的評價同不良的風潮。

 

 

 於是乎,座收漁人的Netflix不得不跳出來呼籲大家睇還睇切勿危險嘗試。

 

 

雖然網絡呃Like的蒙眼活動暫時未引致重大悲劇出現,但 Netflix 都馬上義正嚴詞走出來,透過官方 Twitter鄭重向觀眾呼籲,切勿模仿電影蒙眼情節進行挑戰以免造成任何傷害。

香港好像未興起呢門咁騎哩的玩意,不過相信智障的網民隨時出現,我地Menclub建議大家蒙眼只限在自己張床上,同你信得過的人試玩,千萬唔好蒙眼上街,因為一年只搞幾次「奧比斯」盲俠行,而重點在於捐錢比有眼疾需要的人,與其玩蒙眼,不如玩關心有眼睛需要的老弱婦兒更實際。

TEAM-DEMI係由日本公司PLUS於1984年推出、一個盒內收納7款文具嘅產品,由於當年呢個設計既美觀又方便,最後TEAM-DEMI賣出超過650萬套。而日本設計師深澤直人就決定重新設計新世代嘅TEAM-DEMI,加強咗產品嘅極簡氣息 ...
hobby
【設計】文具控請入 極簡文具盒套裝 「TEAM-DEMI」
18 Sep 2020
美國明星素來都唔會怕講政治,呼籲大家去投票行使公民權力更加係成日都見,例如早前「美國隊長」Chris Evans「大雕照」後第一個Twitter貼文,都係叫大家去投票。而另一Marvel男演員、號稱「MotherFxxker本尊」嘅Samu ...
hobby
【影視】Samuel L Jackson教你用15種語言講「DLLM」
18 Sep 2020