{ SKIP }
文:MenClub 波特先生  圖:互聯網
POSTED ON 23 Jan 2019

曾經統治短跑世界嘅「地球上最快的人」保特,喺田徑場上退役後轉職至其心愛嘅足球,成功簽約成為一名職業足球員,但估唔到同佢跑步嘅速度一樣,佢較早前宣佈自己要掛靴了。

現年32歲嘅保特,曾喺奧運會上奪得8面金牌,係短跑界嘅王者。退役後佢成功加入澳職足球隊中岸水手,與球隊展開職業球員嘅訓練及比賽。

去年9月保特首次為中岸水手喺友誼賽中上陣,其後喺佢上陣嘅第二場比賽個人梅開二度,雖然其關注度極高,但其個人足球能力並未真正能夠支持佢完全轉職為全職足球員。

對於成為一位足球員,保特表示並唔後悔。

「雖然已經完結,但真的很有趣。我唔想講無處理得好,但我認為已經吸取了教訓。你活著就會學習,這是一次很好的經驗,我真的很享受在隊中的時間。」

離開足球員嘅身份,保特未來將專注於自己嘅商業投資。

「我做了很多不同的嘗試....運動員生涯已經完結,因此我要開展唔同嘅商業事務。我有很多事情正在準備當中,我想涉足很多東西,並努力為成一名商人。」

【感動人心】龍珠A-RPG遊戲《Dragon Ball Z Kakarot》超正悟飯父子親情篇宣傳片 而家D遊戲單係睇宣傳短片已經好好睇,尤其是經典重現的龍珠遊戲,從另一種角度重溫龍珠的故事,悟空同悟飯的父子親情,悟飯雖說學 ...
hobby
【感動人心】龍珠A-RPG遊戲《Dragon Ball Z Kakarot》超正悟飯父子親情篇宣傳片 ... . ...
22 Aug 2019
今次真係連伊巴謙莫域都唔夠C朗咁霸氣!
hobby
【霸氣王者】C朗拿度:「有足球員嘅紀錄比我多嗎?」
22 Aug 2019