{ SKIP }
文:MenClub 波特先生  圖:互聯網
POSTED ON 23 Jan 2019

曾經統治短跑世界嘅「地球上最快的人」保特,喺田徑場上退役後轉職至其心愛嘅足球,成功簽約成為一名職業足球員,但估唔到同佢跑步嘅速度一樣,佢較早前宣佈自己要掛靴了。

現年32歲嘅保特,曾喺奧運會上奪得8面金牌,係短跑界嘅王者。退役後佢成功加入澳職足球隊中岸水手,與球隊展開職業球員嘅訓練及比賽。

去年9月保特首次為中岸水手喺友誼賽中上陣,其後喺佢上陣嘅第二場比賽個人梅開二度,雖然其關注度極高,但其個人足球能力並未真正能夠支持佢完全轉職為全職足球員。

對於成為一位足球員,保特表示並唔後悔。

「雖然已經完結,但真的很有趣。我唔想講無處理得好,但我認為已經吸取了教訓。你活著就會學習,這是一次很好的經驗,我真的很享受在隊中的時間。」

離開足球員嘅身份,保特未來將專注於自己嘅商業投資。

「我做了很多不同的嘗試....運動員生涯已經完結,因此我要開展唔同嘅商業事務。我有很多事情正在準備當中,我想涉足很多東西,並努力為成一名商人。」

提一提伊巴謙嘅偶像就係巴西人朗拿度
hobby
【唯一】伊巴謙莫域:「世界只有一個朗拿度,就是巴西那一位。」 ...
06 Dec 2019
【美國電影】真人版花木蘭推出已修改的第二版預言眾星華麗登場 花木蘭電影重新補拍完又推出新預告,我相信大家有興趣睇的已經大清早追住睇左,無興趣睇的我都想同大家好好探討一下幾個問題!第一.中國觀眾的電影 ...
hobby
【美國電影】第二版預告眾星華麗登場《花木蘭》榮光歸何處? ... ...
06 Dec 2019