{ SKIP }
文:MenClub 波特先生  圖:互聯網
POSTED ON 15 Feb 2019

2019年NBA全明星週末即將黎到,入樽賽、全明星賽預計都係最多球迷期待的。不過,相比過往的賽事,近年嘅入樽賽及明星賽都越來越多負評,除左Zach LaVine及Aaron Gordon嘅入樽對決較為令人印象深刻之外,其餘都沒有太多經典時刻。

而講起入樽賽,大家第一時間都一定會諗起2000年個一屆,因為呢一屆就係被譽為NBA歷史最精彩嘅入樽賽,「半人半神」Vince Carter以多個令人目定口呆嘅入樽,表演式咁完美奪得冠軍。

對於現在嘅入樽賽難以令人引起興趣,Carter又會想點樣改革呢項賽事呢?

Carter:「我會回歸基本,就好似街波一樣。一個人出去入樽,到下一個,然後逐個去。現在入樽賽中的道具我覺得有點被高估了,就向世人展示你的入樽技術,唔需要加入道具或勞煩你嘅隊友去幫你的。」

「出去,然後只要將個波扔出去,然後就係你嘅表演時間,完成你嘅入樽,這就是入樽賽起源嘅方式。」

雖然Carter好似講得好容易,但又有幾多人可以好似佢咁將入樽完美結合力與美呢?所以佢先可以成為入樽嘅代名詞囉。

【藝術級玩食物?】意大利食物雕刻師鬼斧神工製作西瓜咕嚕 意大利有位食物雕刻師「Valeriano Fatica」精於雕作食物,佢的高超技藝絕對係鬼斧神工,最近佢係自己的網頁上面公開重放上自己過去雕刻過的超級 ... .. ...
hobby
【藝術級玩食物?】意大利食物雕刻師鬼斧神工製作西瓜咕嚕 ... ... ... ... ... ...
19 Aug 2019
比我就快啲送走佢啦!
hobby
【搵到水魚?】曼聯終有機會送走山齊士!
19 Aug 2019