{ SKIP }
文:MenClub 波特先生  圖:互聯網
POSTED ON 29 Apr 2019

賽車飄移可能你第一時間只係諗到喺《頭文字D》先會出現,要喺香港睇到機會真係少之又少。不過,日前香港正式擁有第一位飄移車手,佢就係將會代表堅固金業 偉恒行 D-MAX RACING 車隊出戰黎緊日本 D1 職業飄移錦標賽嘅香港本地車手伍家麒(Charles Ng)。

日前,伍家麒與D-MAX車隊進行簽約儀式,正式加盟至車隊旗下,並且同時宣佈我地呢位香港車手將會駕駛D-MAX S15 SILVIA 戰車出戰6-11月舉行嘅飄移賽事。

大家可能對伍家麒唔係太有認識,其實佢自小已經迷上賽車及飄移,其後喺美國讀大學期間被發掘參加賽車比賽。之後Charles便開始鑽移賽車及飄移技術,最後成功參加業餘飄移比賽,並成功奪得冠軍。就係咁,Charles就開始參加各項飄移比賽,甚至喺2017年亦都成功被提名參選香港傑出運動員。今年,Charles希望可以挑戰D1飄移錦標賽嘅冠軍,以此證明華人都有能力登上飄移嘅世界最高年台嘅頂峰。

真係唔好以為好似阿木咁講,飄移只係「一入彎 拉一拉手制 架車bei一bei」咁簡單,佢對車手嘅反應及技術要求係非常之高的,稍一出錯車就會好大機會失控。

而黎緊Charles將會參戰嘅比賽D1GP嘅比賽規則如下:

D1GP 每場賽事有超過四十位車手參賽。車手首先要通過首日單走排位賽,每位車手有兩次機會單獨在賽道上以飄移狀態行駛,電子定位 DOSS 系統根據整體速度、飄移角度及轉身角度轉變等計分,以最高分的一次決定排名,得分最高的十六位車手進入次日的追走賽。追走賽採用一對一淘汰方式,排位第一車手對戰排位第十六車手,如此類推,每對要輪流追車一次,首先由排位較低的車手追車。DOSS 系統計出前車的單走分數,再由一位裁判在此分數上對後車加或減分,追得越近、加分越多,之後輪到排位較高的車手追車,最後比較兩次追走,較高分的一方便能晉級,若分數相同便要進行 One More Time 多一次對戰決勝。

《拳皇》唔打架可以做咩?
hobby
【格鬥少女風】《拳皇》唔打架,玩友情與愛情?!
13 Sep 2019
【西瓜不醉】日本人氣食好西「劈酒西瓜」DIY威士忌打爆請你食 中秋佳節,大家開開心心放好假,和家人朋友食好西,飲飽食醉,咩野煩惱都扔諸腦後,係呢個咁快活的日子,等我推薦大家製作一個專攻假日的好西食品, ...
hobby
【西瓜不醉】日本人氣食好西「劈酒西瓜」DIY威士忌打爆請你食 ... ... ... ... ...
13 Sep 2019