{ SKIP }
文:MenClub 波特先生  圖:互聯網
POSTED ON 03 May 2019

前巴塞中場大師沙維今日正式對外宣佈,今季結束喺Al Sadd嘅賽季後將會掛靴,結束球員生涯。

現年39歲嘅沙維,2015年離開巴塞加入卡塔爾球隊Al Sadd,並助球隊奪得多個冠軍。而原本沙維上季已經想掛靴,但最終改變計劃,黎到今季結束後先正式結束球員生涯。而退役後,沙維有意成為教練,繼續自己嘅足球事業。

沙維表示:「今季係我最後一個賽季,但我好期待自己未來成為一名教練。」

「而我作為教練嘅理念係黎自告魯夫及拉馬西亞,並且源自足球界最具代性嘅球隊巴塞隆拿。」

「我鍾意睇到球隊喺場上採取主動及進攻,而回歸童年時我所喜愛足球嘅本質,就係控球。」

1991年只有11歲嘅沙維正式加入巴塞隆拿青訓,訓練6年後升上巴塞B隊。1998年仍然作為巴塞B隊嘅沙維有機會成為一隊嘅臨時球員,直到1999-2000球季,沙維終於正式加入巴塞一隊,成為球隊嘅未來。效力巴塞一隊17個球梯,沙維一共為球隊上陣767場,攻入85球,為球隊帶來8個西甲冠軍、3個國王盃冠軍、4個歐聯冠軍、6個西超盃冠軍、2個歐超盃冠軍及2個世冠盃冠軍。另外,國家隊方面,佢亦協助西班牙喺2010年首次奪得世界盃冠軍,而歐國盃則分別喺2008及2012年奪得冠軍。

相信未來沙維成為教練後,其球隊必定著重控球在腳,技術要求必定非常高。又或者,沙維未來會唔會重返巴塞,成為球隊嘅教練呢?

提一提伊巴謙嘅偶像就係巴西人朗拿度
hobby
【唯一】伊巴謙莫域:「世界只有一個朗拿度,就是巴西那一位。」 ...
06 Dec 2019
【美國電影】真人版花木蘭推出已修改的第二版預言眾星華麗登場 花木蘭電影重新補拍完又推出新預告,我相信大家有興趣睇的已經大清早追住睇左,無興趣睇的我都想同大家好好探討一下幾個問題!第一.中國觀眾的電影 ...
hobby
【美國電影】第二版預告眾星華麗登場《花木蘭》榮光歸何處? ... ...
06 Dec 2019