{ SKIP }
文:MenClub 摯樂  圖:互聯網
POSTED ON 05 Jun 2019
【公園唔講唔知系列】日本公園中的螺旋棒原來正確係咁樣玩…

由細到大公園你去得多,日本公園唔知你有無帶細路去放電,近日係日本公園中的螺旋狀的金屬棒就意外成為Twitter熱話。事緣有人上載影片教大家公園螺旋金屬棒應該點樣玩!螺旋金屬棒係日本公國經常都會同滑梯一齊出現,好多小朋友都係用來爬上去瀡滑梯,大家的理解都應該一樣,但原來當中都有誤會,條螺旋金屬棒除左用來爬上去,仲可以當滑梯瀡,都係用來瀡落去,唔知有幾多人知道發掘到呢個正宗的玩法?

 

大家有無印象香港公園滑梯旁邊有無邊度有螺旋的金屬棒!?

 

日本公園的瀡滑梯近年會伴隨著一條神祕的螺旋金屬棒一起出現,有位暱稱オータニ的日本網友近日就拍攝左條片示範教大家真正玩法,立刻在Twitter引爆話題……原來呢條野都係用來瀡!!!

 

結果大家根據製造遊樂器材的日本廠商KOTOBUKI的官方網站顯示,這個螺旋金屬棒的正式名稱是「くるくるすべり棒」,直譯可以解作「轉圈圈瀡滑棒」,顧名思義玩法就是讓小朋友跟瀡滑梯一樣坐住瀡落去,然而很多人卻一直以為這只是方便讓人爬上滑梯的設計……真係唔講唔知冷知識,講落就好想放工去公園睇下,不過望下自己身型,會唔會瀡唔到落去卡住要消防員救?

黑色嘅Wing高達零式改!!
hobby
「無盡的華爾茲」X「叛逆的魯魯修」合作機體 - Wing高達零式改叛亂 ... ...
21 Feb 2020
【PG-13級】美國黑人女Rapper出圖唔帶口罩《花木蘭》被指有心種族歧視? 花木蘭唔帶口罩係唔係種族歧視?早前就有一位美國黑人女Rapper (Kash Dol)好簡單出左張圖係自己IG,內圖係一班迪士尼公主帶哂口罩唯 ...
hobby
【PG-13級】美國黑人女Rapper出圖唔帶口罩花木蘭被指有心種族歧視? ... ...
21 Feb 2020