{ SKIP }
文:MenClub 摯樂  圖:互聯網
POSTED ON 05 Jun 2019
【公園唔講唔知系列】日本公園中的螺旋棒原來正確係咁樣玩…

由細到大公園你去得多,日本公園唔知你有無帶細路去放電,近日係日本公園中的螺旋狀的金屬棒就意外成為Twitter熱話。事緣有人上載影片教大家公園螺旋金屬棒應該點樣玩!螺旋金屬棒係日本公國經常都會同滑梯一齊出現,好多小朋友都係用來爬上去瀡滑梯,大家的理解都應該一樣,但原來當中都有誤會,條螺旋金屬棒除左用來爬上去,仲可以當滑梯瀡,都係用來瀡落去,唔知有幾多人知道發掘到呢個正宗的玩法?

 

大家有無印象香港公園滑梯旁邊有無邊度有螺旋的金屬棒!?

 

日本公園的瀡滑梯近年會伴隨著一條神祕的螺旋金屬棒一起出現,有位暱稱オータニ的日本網友近日就拍攝左條片示範教大家真正玩法,立刻在Twitter引爆話題……原來呢條野都係用來瀡!!!

 

結果大家根據製造遊樂器材的日本廠商KOTOBUKI的官方網站顯示,這個螺旋金屬棒的正式名稱是「くるくるすべり棒」,直譯可以解作「轉圈圈瀡滑棒」,顧名思義玩法就是讓小朋友跟瀡滑梯一樣坐住瀡落去,然而很多人卻一直以為這只是方便讓人爬上滑梯的設計……真係唔講唔知冷知識,講落就好想放工去公園睇下,不過望下自己身型,會唔會瀡唔到落去卡住要消防員救?

實現夢想的時間每個人不同,不能同學校寫給你時間表相提並論。威爾斯中鋒Kieffer Moore就絕對是大器晚成的好例子。
hobby
玄火 - 27歲威爾斯救生員成「龍」之旅
14 Oct 2019
【一體喇叭】英國Linn推出華麗Highend無線喇叭Linn Series 3 英國傳統喇叭音響品牌Linn係最早開發無線串流音樂播放的Highend音響牌子之一,早係2007年已經推出其無線播放機,隨著工藝的進步和技術的強大,最近位 ...
hobby
【一體喇叭】英國Linn推出華麗Highend無線喇叭Linn Series 3
14 Oct 2019