{ SKIP }
文:MenClub 波特先生  圖:互聯網
POSTED ON 10 Jun 2019

繼2016年歐國盃後,葡萄牙再一次殺入國家盃賽嘅決賽,而今次佢地嘅對手係陣容相對年輕嘅橙色軍團荷蘭。由於首屆歐國聯喺葡萄牙舉行,而決賽則喺波圖主場進行,因此葡萄牙國家隊擁有絕對嘅主場優勢。

進入比賽,葡萄牙可以話佔據絕對主動權,荷蘭則只有零星反擊,基本上唔太威脅到葡萄牙。不過,葡萄牙雖然有較多攻門,但上半場雙方均未能取得入球。

直到下半場60分鐘,葡萄牙終於憑對方一次走甩干卡路古亞迪斯,後者接應貝拿度施華嘅短傳,喺禁區頂大力施射,荷蘭門將雖然單手撲到,但由於個波勁度夠,所以仍然直飛入網,葡萄牙1:0領先。

失波後嘅荷蘭雖然嘗試反擊,而亦都有威脅嘅埋門,但卻未能攻破葡萄牙嘅大門,最終葡萄牙1:0小勝,奪得首屆歐國聯嘅冠軍,亦都係佢地繼2016年歐國盃之後獲得嘅第二個國家隊冠軍。

首屆歐國聯賽事喺葡萄牙奪得冠軍後亦告結束,而賽事各個獎項得主如下:

決賽最佳球員:R.Dias(葡萄牙)

決賽階段最佳球員:貝拿度施華(葡萄牙)

決賽階段最佳射手:C朗拿度(葡萄牙)

決賽階段最佳年輕球員:迪莊(荷蘭)

【記憶會消失但愛不會】蒼井優最新親情淚作《漫長的告別》同建世代的愛 近來網上有好些分化年輕人和長輩們,試圖散播世代仇恨的影片,其實任何一個有質素的人都知道,不管青年還是中老年,家庭中最重要的元素就 ...
hobby
【記憶會消失但愛不會】蒼井優最新親情淚作《漫長的告別》同建世代的愛 ... ... ... ...
26 Jun 2019
【王子都是這樣的】假如迪士尼故事王子全部都是「奇洛李維斯」! 又係奇洛李維斯,相信好快奇洛就變成男人的公敵,因為佢實在太好了,可能就是呢份童話般的完美,人生不完美的奇洛李維斯被美國洛杉磯畫家crystal ...
hobby
【王子都是這樣的】假如迪士尼故事王子全部都是「奇洛李維斯」 ... ... ... ...
26 Jun 2019