{ SKIP }
文:MenClub 波特先生  圖:互聯網
POSTED ON 06 Sep 2019

98世界盃原來不經不覺已經距離超過20年,當年除左奪得冠軍嘅法國之外,另一個焦點相信就係「萬人迷」碧迷被紅牌驅逐離場。而對於碧咸呢張紅牌,原來作為其當時隊友嘅前鋒奧雲,竟然黎到今日仍然非常不滿,並認為對方就係球隊出局罪人。

對於與碧咸嘅關係,奧雲表示二人雙方以禮相待,相處沒有任何問題,並認為對方天賦很高。奧雲又表示對碧咸感敬佩,因為佢覺得沒有人會比「萬人迷」更努力,佢成功將自己最大嘅才能最大化。

不過自從98世界盃面對阿根廷嘅16強賽事,因為碧咸一次「虎尾腳」踢低施蒙尼被球證紅牌驅逐離場,從而間接令英格蘭落敗出局後,奧雲認為自己與碧咸喺國家隊各走極端,佢本人就成為國家隊嘅寵兒,而碧咸則成為了戰犯。

英格蘭出局過後,奧雲被碧咸老婆維多利亞怪責,佢認為奧雲當時應該公開支持碧咸,但奧雲則認為當時嘅佢只有19歲,與碧咸嘅地位完全係差天共地,所以無辦法開口講一些說話去支持碧咸。

如今嘅奧雲坐喺度,擁有更好嘅經驗及視野,佢認為碧咸嘅一腳並唔應該直接紅牌,雖然佢係有意出腳的,但情嵕更加似係不成熟多於暴力。不過對於奧雲黎講,事情卻比想像中更差。顯然那次出局後,所有球迷都相當失望,並認為大部份責任都喺碧咸身上。不過奧雲認為碧咸唔應該受到之後嘅攻擊,但其紅牌舉動卻令奧雲非常失望,並一直對此耿耿於恨,甚至一直惜恨碧咸至今。

其實仇恨、憎恨對事情真係無特別大幫助,所以放低仇恨繼續走前面嘅路先係正確,唔係叫你忘記令你產生仇恨嘅事件,但係唔需要一直滿懷怒火,因為最終辛苦嘅係你自己。

上次條片又紅又暗睇唔清?「好彩」嘅係最新又有流出相同片啦,仲係光天化日之下,睇哂新蝙蝠裝同蝙蝠電單車嘅全相添!
hobby
新片流出 《Batman》盔甲、電單車露全相
24 Feb 2020
【台灣街頭藝術】魔神英雄傳Graffiti 華人也能自由創作 改變街頭文化 Graffiti噴畫街頭藝術,係上一輩的人眼中可能是唔正經,反叛的代名詞,然而凡事都有正反兩面,當一個社會地區正正常常穩定自由,藝術才會開 ...
hobby
【台灣街頭藝術】魔神英雄傳Graffiti 華人也能自由創作改變街頭文化 ... ...
24 Feb 2020