{ SKIP }
文:MenClub 摯樂  圖:互聯網
POSTED ON 29 Nov 2019
【路上執到寶】美國藝術家製作超擬真《AirPods貼紙》週街貼引你執

蘋果無線耳機AirPods 係全世界使用量最高的耳機,相信身邊總有朋友戴住用,如此小巧精細的耳機仔,相信不少用家都試過唔小心遣失掉落。諗返起都覺得心痛,如果大家喺街邊見到不幸掉落嘅AirPods,大家又會唔會伸手去執呢?美國有百厭藝術家Pablo Rochat就嘗試做出擬真的「AirPods貼紙」,係繁忙嘅街道地鐵 周圍貼上「AirPods貼紙」 測試路人的反應,如果你見到一隻AirPods 彎腰伸手去執先發現係假嘢,你會發出咩野語言聲音去表達當下感覺呢?

呢位諗得出咁有趣(賤格)嘅惡作劇行為係美國行為藝術家Pablo Rochat, 可能佢就係知道AirPods 呢個太輕便嘅一大缺點, 得閒得滯就整出呢個咁有趣嘅AirPods貼紙,貼紙嘅大小比例同真正嘅AirPods一樣,貼係城市唔同的地面再陰陰濕濕觀察大家嘅反應, 結果係咪一如預期大家見到都會想執一下呢?



 實驗結果顯示大部分人反應都非常積極直接就灣腰執




反而我最想觀察嘅唔係有幾多人會執而係當大家都嘗試去執,然後發覺呢個只係張貼紙嘅時候,內心的衝擊會發出點樣嘅一種反應呢? 好無聊吧?無錯!難得週末大家應該放鬆心情,將繃緊嘅精神狀態舒緩一下,好好休息,迎接下週的新作戰,我們其實好耐無試過完全放鬆真正享受happy hour,認真睇場波,訓醒唔駛追新聞,假期唔駛辛苦過返工的輕鬆日子,放幾日真正的休養,才能面對更長的路。



TEAM-DEMI係由日本公司PLUS於1984年推出、一個盒內收納7款文具嘅產品,由於當年呢個設計既美觀又方便,最後TEAM-DEMI賣出超過650萬套。而日本設計師深澤直人就決定重新設計新世代嘅TEAM-DEMI,加強咗產品嘅極簡氣息 ...
hobby
【設計】文具控請入 極簡文具盒套裝 「TEAM-DEMI」
18 Sep 2020
美國明星素來都唔會怕講政治,呼籲大家去投票行使公民權力更加係成日都見,例如早前「美國隊長」Chris Evans「大雕照」後第一個Twitter貼文,都係叫大家去投票。而另一Marvel男演員、號稱「MotherFxxker本尊」嘅Samu ...
hobby
【影視】Samuel L Jackson教你用15種語言講「DLLM」
18 Sep 2020