{ SKIP }
文:MenClub 玄火  
POSTED ON 11 Feb 2020

大家有沒有發現,自從香港變成口罩之城,街上「美女」的數目突然飆升,朋友話:「回頭率起碼上升50%。」。而根據非正式統計,其實唔止美女數字增加,港男「閱女」時亦變得更大膽,而且港女亦更勇敢回應。

根據《Nursing Interventions Through Time:History as Evidence》記載,1918年西班牙瘟疫大爆發,平均每3人就有1個中招,導致5億人受到感染,結果死亡人數達5000萬,數字駭人聽聞。當年的護士已開始使用口罩,降低患病風險,而且平均每人分到16個口罩,分分鐘比起今日的香港護士更多。

但說回正題:戴口罩係咪可以令人變得更靚,甚至豬扒變索女呢?日本電視台曾做過街頭調查,受訪者大都認為「口罩女生」看來更得意可愛,但叫女生在鏡頭前除口罩,100個人只有45個願意。受訪的女生透露,戴口罩並非自己生病,而是防止被其他人感染,亦有部份表示當時是皮膚乾燥、臉部不上妝等理由。

白居易都話「猶抱琵琶半遮面」,原來戴口罩的男女在其他眼中,真的會變靚咗、變型咗。東京立正大學心理學教授內藤誼人表示:「心理學上,大腦會針對看不見的部份,進行自我修補,如果我們戴上口罩後,臉部大都被遮蓋,腦部自然將理想化。」同一道理,只要戴上黑超,又或者用頸巾等,都會產生同樣效果。

不過,戴口罩也有後遺症,例如容易令皮膚乾燥(千祈唔好在口罩同皮膚之間放面油紙),甚至會有紅疹、爆瘡等。精神科醫生認為,如果同一圈子內長期使用口罩,會令人減少透過透表情來表達或理解情緒,以致溝通能力下降,長期而言,部份人更會害怕與人直接交流。奈何,這場防疫之戰只是剛剛開始,無人預計到會以月計,抑或以年計...

另外,現代口罩除了款式多,顏色也任居選擇,根據2015年同樣是來自日本調查發現,粉紅口罩最能增加吸引力,而純白口罩則有機會減低吸引力。當然,在今日的香港,想戴口罩都未必買到,回想1918年的護士,怕且發夢都唔敢想,口罩忽然變成「奢侈品」。

TEAM-DEMI係由日本公司PLUS於1984年推出、一個盒內收納7款文具嘅產品,由於當年呢個設計既美觀又方便,最後TEAM-DEMI賣出超過650萬套。而日本設計師深澤直人就決定重新設計新世代嘅TEAM-DEMI,加強咗產品嘅極簡氣息 ...
hobby
【設計】文具控請入 極簡文具盒套裝 「TEAM-DEMI」
18 Sep 2020
美國明星素來都唔會怕講政治,呼籲大家去投票行使公民權力更加係成日都見,例如早前「美國隊長」Chris Evans「大雕照」後第一個Twitter貼文,都係叫大家去投票。而另一Marvel男演員、號稱「MotherFxxker本尊」嘅Samu ...
hobby
【影視】Samuel L Jackson教你用15種語言講「DLLM」
18 Sep 2020