{ SKIP }
文:MenClub 摯樂  圖:互聯網
POSTED ON 21 Feb 2020
【PG-13級】美國黑人女Rapper出圖唔帶口罩《花木蘭》被指有心種族歧視?

花木蘭唔帶口罩係唔係種族歧視?早前就有一位美國黑人女Rapper (Kash Dol)好簡單出左張圖係自己IG,內圖係一班迪士尼公主帶哂口罩唯獨有「花木蘭」無帶口罩,相一出就被好多人投訴話種族歧視。佢IG仲有一句“抱歉花木蘭,但誰知道呢?”,大家來評下理,種族歧視咩野??唔通話公主們「杯葛花木蘭」,相信呢張相都要同迪士尼真人電影《花木蘭》一樣,都要列為PG-13級家長陪同觀看。實情係外國係病左的人先會帶口罩,無病個D係唔帶,又其實咩其他國家的人先會去投訴花木蘭唔帶口罩?

轉移少少講下電影《花木蘭》真人版3月就上映,不過就係美國被列入PG-13級,係迪士尼電影中的首數,當然我知香港人對花木蘭不冷不熱,就算列入三級都無咩人理會,不過如有真正三級花木蘭肯定「紅」!PG-13級影響美國票房都肯定有少少,畢竟迪士尼玩開合家歡影片。加上大陸都唔知幾時先可以上映,真係人算不如天算。講返Kash Doll的花木蘭種族歧視事件,係外國種族歧視屬於嚴重指控。

雖然Kash Dol當時係自己的IG有寫:“(現在)機場就係咁樣。”但好多人睇就覺得佢指華人身上帶有病毒,而且都唔帶口罩。IG一出就有一大批人如網軍般湧入大鬧佢種族歧視。受到大量負評佢馬上刪除貼文,不過截圖一早已經傳開。仲要比網民串佢身為有色人種(美國黑人)本應最了解種族歧視的痛苦,居然帶頭欺凌。公道一點,其實我就覺得幅圖都無咩問題姐。

世界左膠大愛的人多的是,加上其他國家的人一呼百應,真係要好小心所有個人言論,玻璃心同玻璃肺週圍都係,保重!



記住唔好出街啦!!
hobby
【Workout From Home】Stay Home!在家試做高強度間歇訓練(HIIT)
10 Apr 2020
【音響探奇】德國L.A一種叫「Corona」電離子高音新冠喇叭單元 而家世界聞Corona色變,早前墨西哥Corona 啤酒就因為疫情而停產,係音響世界原來都有一個好特別的德國喇叭品牌Lansche audio,使用獨家的「Corona ...
hobby
【音響探奇】德國L.A一種叫「Corona」電離子高音新型喇叭單元 ...
09 Apr 2020