{ SKIP }

POSTED ON 25 Mar 2020
【科技元氣彈!】NVIDIA號召電腦用家貢獻GPU效能集氣對抗武漢肺炎

集氣一齊對抗敵人,細個有無睇過龍珠「元氣彈」的概念,即係將大家的能量一齊貢獻比悟空集氣出絕招元氣彈。隨住武漢肺炎疫情嚴峻,電腦公司NVIDIAGeForce早前就支援一個實驗室超級電腦計劃,號召全球網民借借大家電腦閒置的 GPU 運算力集氣支援[email protected] ~一個美國加州史丹佛大學研究專題,將龐大且複雜的蛋白質摺疊過程運算分散畀世界各地的個人電腦,通過運算有助於研究各種癌症、阿茲海默症、柏金遜症等疾病,當然而家重點破解敵人係武漢肺炎。

只要你有意支援,無論你用緊電腦係咩野廢機硬體規格如何都有機會可以幫助到研究。只需要下載一個簡單的程式,即可下載需要分析的少量數據,運用閒置電腦運算力,協助運算並將結果回傳返去史丹佛大學。支援以AI電腦解開龐大且複雜的蛋白質摺疊過程運算。

https://foldingathome.org/start-folding/ (齊齊加入電腦元氣彈支援運算!)

[email protected] 計畫總監 Greg Bowman 上週未於 Twitter 宣布,來自全球電腦用戶貢獻的運算能力已超過 470 PetaFLOPs(Peta 是 Tera 的 1000 倍)。Greg Bowman 表示, 470 PetaFLOPs 已經比當今世界最強超級電腦「Summit」(架設於美國 ORNL 橡樹嶺國家實驗室)尖峰性能的 2 倍仲要多。若從連續性能的觀點來看,[email protected] 累積的運算成果已超過現有 7 部超級電腦的總和。元氣彈數據上真係好有實力。

 

 

作為電腦「白痴」我未必聽得明佢搞咩野,但至少我知道只要我肯分少少運算力比呢個[email protected] 就感覺有份研究對抗武漢肺炎及各種疾病,又唔駛比錢。悟空地球就靠你,同我出招打敗武漢肺炎,全球需要一個REBOOT。

【疫市反彈】武漢肺炎居家玩《Pokemon GO》業績大升可以在家團體戰 肺炎疫情轉入直路,加上5人上街即拉,早前盛行到處去玩的《Pokemon GO》係咪正式收檔?又唔係喎,《Pokmon GO》疫情下營業額居然大升 66% 。原 ...
hobby
【疫市反彈】武漢肺炎居家玩《Pokemon GO》業績大升可以在家團體戰 ...
01 Apr 2020
【高層大減薪】面對百年一遇慘烈難關迪士尼不是樂園但活在人間 武漢肺炎衝擊全球,美國迪士尼企業承受過百年歷史以來最慘淡低潮,新上任CEO Bob Chapek 減薪一半,董事長 Bob Iger則完全放棄人工,其他迪士尼高層 ...
hobby
【高層大減薪】面對百年一遇難關迪士尼不是樂園但活在人間 ...
01 Apr 2020