{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 26 Jun 2020

武肺疫情放緩,本港市面漸漸恢復熱鬧,早前被逼關閉嘅娛樂場所,如戲院等亦已經重開,不過要大家入場,始終都需要一部夠吸引力嘅大作。原定7月30日香港上映、Christopher Nolan新作、睇極條預告都唔知佢講咩但又好似好好睇嘅《Tenet 天能》,本來就應該係唔少人疫後第一次入場嘅首選,不過大家似乎就要等多一個月,因為美國方面已經宣佈延期上映。

圖片:Warner Bros HK

《Tenet 天能》原定於7月17日於美國上映,並且即使早幾個月武肺最嚴重時都堅持唔變,本來有望就會成為7月美國各大院線重開後首部上映嘅大製作,但Warner Bros. 於昨日宣佈,因應疫情關係,會延至8月12日上映。

美國部份州份如德州,早前已宣佈容許戲院有限度重開,但紐約及加州兩大票房重地嘅州政府仍未有計劃重開戲院。另一方面,部份州份重開公眾設施後新確診數字回升,無論係為票房定為公眾安全,《Tenet》選擇延期亦係情理之中。據《Variety》引述Warner Bros. 發言人指,只要院線準備好而衛生當局允許,就會安排《Tenet》儘快上映。發言人亦指《Tenet》會有特別上映安排,會於週中開始上映 (美國慣例係星期五上映),放映期亦會比起以往更長,令觀眾可以分散於不同日子、場次入場觀看。

《Tenet》原定7月30日於香港上映,暫時未知會否跟隨美國方面延期。

因腦部動脈瘤去世
hobby
【RIP】《Mythbuster》主持Grant Imahara逝世 享年49歲
14 Jul 2020
全球唯一可避過這場空前浩劫的,就只有位於北極圈的格陵蘭。我們不是嚇大的!但而家見到人類會滅亡的末日浩劫電影,個心真係離一離成個人寒一寒! ... ...
hobby
【有點驚】災難片大型隕石群擊地球24小時逃亡去《末世綠洲》求生 ... ...
14 Jul 2020