{ SKIP }
文:MenClub 摯樂  圖:互聯網
POSTED ON 30 Jun 2020
【慳得就慳】iPhone 12傳唔再跟機附贈USB充電器及有線耳機極致簡約

根據知名蘋果分析師郭明錤報告,指出蘋果今年秋天即將推出的iPhone 12將會極致簡約,除左主機體同一條Lightning連接線,就咩都無!即係取消跟機附送的USB充電器同EarPods有線耳機等配件。一為成本二為環保三為改變用家使用習慣,唔知會唔會激嬲「果粉」?不過相信香港「果粉」最期望的其實只係如果回到當年,借埋財仔炒iPhone 那些年,大勢已去!不過有網傳基本版可能減價只賣649美金?如果平左少左附件都好正常。



市場認為,蘋果iPhone 12將唔再提供充電器及耳機等配件,主要是原因在於減省支出,尤其蘋果新款iPhone 12將首度加入5G連網功能,零件的成本居高不下,故此在新機盒裝內取消提供USB充電器與EarPods有線耳機,係立竿見影有效控制新機成本支出的方法。 當然呢個亦都係符合環保嘅大勢,又可以刺激新款無線充電器以及無線耳機嘅銷售。可謂一石三鳥。


睇埋從前,蘋果係iPhone 7開始取消提供3.5mm耳機插位,當時係盒裝內提供Ligtning轉3.5mm耳機孔轉接配件,意圖改變用家使用習慣,後來到左iPhone XS之後就不再提供耳機轉接配件,使用者只能夠透過外購Lightning連接頭的EarPods有線耳機,或者最直接改用AirPods等無線藍芽耳機。故此今次唔再跟USB充電器與EarPods有線耳機,好可能表示將主力推動獨立銷售且支援更快充電效率的新款充電器或者提升無線充電裝置的使用率。此外,減少附件將更精簡iPhone 12盒包裝設計,同時降低盒裝體積,因此,蘋果將可以係同樣貨運空間運送更多手機,降低貨運成本。


蘋果近年加大環保力度, 除咗包裝盒設計簡約仲大量導入可以回收嘅材料,例如使用符合環保的大豆印料印製盒裝的設計,減少紙材使用,為地球出少少力!反正蘋果做的都係創新善行,唔送有線耳機都係知你用唔著唔浪費,絕對良心企業!



因腦部動脈瘤去世
hobby
【RIP】《Mythbuster》主持Grant Imahara逝世 享年49歲
14 Jul 2020
全球唯一可避過這場空前浩劫的,就只有位於北極圈的格陵蘭。我們不是嚇大的!但而家見到人類會滅亡的末日浩劫電影,個心真係離一離成個人寒一寒! ... ...
hobby
【有點驚】災難片大型隕石群擊地球24小時逃亡去《末世綠洲》求生 ... ...
14 Jul 2020