{ SKIP }
文:MenClub 摯樂  圖:互聯網
POSTED ON 31 Jul 2020
【延期得唔得?】美國總統特朗普都話疫情影響想試下推遲大選

特朗普曾經講過習近平主席係佢的最好朋友,以前可能只是一笑置之,可如今我卻信了,特朗普係Twitter提出因應疫情話想延遲大選,可惜中國和美國並唔一樣,係中國只要政府認為疫情嚴峻影響人民人活,就可以透過中國民主機制人大通過延遲選舉,香港的立法會選舉正正因為疫情被推遲一年,不過美國憲法就規定只有國會參眾兩院有權更改大選日期,總統無權推遲,「侵侵」的呼喚應該都無法成就,唔知餘下時間特朗普仲可以做咩野大事出來自救選情呢?


其實最讓特朗普介意的唔係選舉時疫情,反而係因為疫情多左郵寄投票的出現,佢認為郵寄投票有利選舉舞弊,有可能造成不公。所以佢之後又再強調自己唔係真係想要延遲大選,而係要提出關注強調自己所指的是反對全民郵寄投票。所以想推遲大選,直至人民可正確且安全地投票為止。不過「浸浸」意見一出就即時受到全國上下質疑。民主黨就反指大部分人只是提倡郵寄投票作為輔助,並無倡議取代親身投票。



正常的美國總統大選將會係11月3日舉行。根據美國憲法,假如真係要更改總統大選投票日期,係好大件事必須要改動聯邦法律,需先經國會通過。國會又有參眾兩院,而且分別由共和黨和民主黨控制,所以要兩黨能先達成共識至有機會。而即使過三關投票日改變後,特朗普的任期亦會按憲法規定在明年1月20日結束。根據多份美國民調,特朗普支持度都落後於民主黨參選人拜登,形勢可謂十分不妙。


民主黨拜登以不變應萬變,好多中國人期待拜登上台會改變中美緊張的關系,讓中美回歸正常化的交往,但民主黨現時策略係事事同共和黨聯合,有意令人覺得對中國強硬係兩黨共識,試圖吸納鷹派的選票,至於拜登係咪真係會繼續對中國強硬就只有歷史可以判斷,當然第一關係要贏出大選,全世界包含中國政府都非常關注呢場美國大選,可能係世界局勢的唯一轉機。


如果有呢個機會嘅話
hobby
【影視】Bryan Cranston唔介意出演《Better Call Saul 絕命律師》
11 Aug 2020
如果哆啦A夢有真人版,可能真係日本搞笑藝人渡邊直美最合適
hobby
【習慣重口味】渡邊直美真人版哆啦A夢其實已經好正常
11 Aug 2020