{ SKIP }
文:MenClub 摯樂  圖:互聯網
POSTED ON 02 Sep 2020
【好政治化】網上聯署係黑豹Chadwick Boseman家鄉立紀念碑雕像? 

各位影迷心目中永恆的黑豹Chadwick Boseman逝世,消息震蕩全球,係美國有大量的影迷參與網上簽名聯署,要求係佢家鄉(State of South Carolina南卡州)的Anderson設立纪念碑雕像,不過同時又好像滲入政治陰謀,因為簽名內容係要求Anderson當地的美國聯邦紀念碑雕像被移除由Chadwick Boseman雕像取而代之。目前係當地拆除聯邦紀念碑係違法,而係早前黑人喬治·佛洛伊德死後,民主黨支持者紛紛要求要推倒聯邦紀念碑雕像,為Chadwick Boseman立纪念碑雕像大家支持嗎?但單野又好似有點「政治化」,所以網上簽名前要睇清楚咩野玩法!


Marvel飾演黑豹演員Chadwick Boseman 奮勇抵抗癌症加上敬業樂業精神感動好多人,全球大多數人深切悼念,一個為佢係家鄉立像的簽名運動已係網上發起,愈來愈多人簽署支持。如前所述,簽名的內容除咗表揚Chadwick Boseman成就同貢獻,另一個主要點就係要拆除聯邦紀念碑雕像。全美國有大約1500個邦聯象徵,其中包括700座紀念碑和雕像。聯邦紀念碑大多數係1890年到1940年期間建成的,基本上都是在南方城鎮白人社區建立。已成為美國歷史的一部份,不過拆除聯邦紀念碑活動喺美國當地受到爭議。


其實拆唔拆聯系紀念碑完全係美國內政, 美國有行之有效的制度,自然會就此事自行解決,作為外人都係唔好說三道四,要保持和平理性,即使一小撮人認為理所當然挑戰底線,千祈唔好畀人覺得別有用心想係美國搞顏色革命,只會對自身無益,係搬起石頭砸自己的腳的舉動,諸位小心。


不過我堅支持為 Chadwick Boseman建紀念碑雕像,我認為小孩子才做選擇,應該Both一齊集齊。將Chadwick Boseman紀念碑雕像建設係聯邦紀念碑附近,等大眾有得選擇,去完Chadwick Boseman雕像紀念碑紀念完可以行過隔離參觀下美國歷史,皆大歡喜!最緊要先問准佢家人的意願。

澳洲政府對卡塔爾航空公司飛往悉尼的女乘客所受到嘅嚴重不當性侵犯表示非常憤怒痛心並深切關注,事件中有13位澳洲對公民被強行要求落機前接受強逼服從的脫衣及對下體進行入侵性醫療檢驗。 ... ... ... ...
hobby
【文明衝突】多哈機場發現初生棄嬰全機女性落機除褲張腿驗下體 ...
26 Oct 2020
科技進步而家連線上太空虛擬探索都快實現,Sony聯同日本東京大學、日本宇宙航空研究開發機構(JAXA)一齊開發左個超小型獨立人造衛星叫「釋放宇宙」為未來民眾提供獨特的預約拍攝服務,你可以預約實時觀察地球或外望 ...
hobby
【太空商機】Sony射商業人造衛星攝影機讓大家預約連接虛擬拍攝 ... ... ...
26 Oct 2020