{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 11 Sep 2020

由Daisy Ridley主演嘅《Star Wars》續集三部曲,雖然算係為《Star Wars》正傳畫上句號,但對星戰迷黎講,續集三部曲就真係算唔上叫好睇,特別係Daisy Ridley飾演嘅主角Rey嘅身份,由第一集大家估係咪Skywalker家成員或者Obi-Wan嘅後人,到第二集話佢係普通人,到第三集突然又係白卜庭嘅孫女,變黎變去好似根本冇諗好咁——原來又真係冇諗好喎。

卻說Daisy Ridley早前接受Jimmy Kimmel Live嘅代班主持,兼佢好友Josh Gad嘅訪問,當中就提到Rey於續集三部曲中似乎變黎變去嘅身份,而Daisy亦承認「一開始的確有討論過Rey與Obi-Wan的關係,之後有很多個版本,然後看起來Rey就是個普通人。到第三集時J.J. Abrams跟我說『噢對,白卜庭是你爺爺』,我說『很好』,但過兩個星期他看起來又不是那麼肯定。」佢甚至直言「就算去到拍攝途中,我都不知道答案會是甚麼。」

呢段訪問嘅Youtube版下有網民留言,指Daisy呢番說話再次確認Disney同Lucasfilm根本對續集三部曲嘅故事毫無計劃,連主角嘅身份都係一路拍一路諗。有人亦提出當初Disney見《Force Awaken (第七集)》反應唔好,於是《Last Jedi (第八集)》換上Rian Johnson做導演,結果反應更加唔好,然後又搵返J.J. Abrams黎拍 《The Rise of Skywalker (第九集)》,結果就令角色發展左搖右擺。

TEAM-DEMI係由日本公司PLUS於1984年推出、一個盒內收納7款文具嘅產品,由於當年呢個設計既美觀又方便,最後TEAM-DEMI賣出超過650萬套。而日本設計師深澤直人就決定重新設計新世代嘅TEAM-DEMI,加強咗產品嘅極簡氣息 ...
hobby
【設計】文具控請入 極簡文具盒套裝 「TEAM-DEMI」
18 Sep 2020
美國明星素來都唔會怕講政治,呼籲大家去投票行使公民權力更加係成日都見,例如早前「美國隊長」Chris Evans「大雕照」後第一個Twitter貼文,都係叫大家去投票。而另一Marvel男演員、號稱「MotherFxxker本尊」嘅Samu ...
hobby
【影視】Samuel L Jackson教你用15種語言講「DLLM」
18 Sep 2020