{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 15 Sep 2020

由暴雪 Blizzard推出嘅第一身射擊遊戲《Overwatch》一直都有為遊戲角色推出線上漫畫、短篇故事去,講述角色加入《Overwatch》世界前嘅故事,不過講緊嘅都係十頁左右嘅短篇漫畫。而MenClub就收到獨家消息,Blizzard將會與「黑馬漫畫 (Black Horse Comics) 合作,為人氣角色「Tracer (閃光)」推出共5話嘅系列漫畫,有繁體中文版之餘第一話亦可以免費觀看,以下就係MenClub獨家披露嘅封面及第一話部份頁數。

呢套名為《鬥陣特攻:閃光—倫敦崛起 (Overwatch: Tracer - London Calling)》嘅漫畫由曾為DC Comics創作《Batgirl》及《Motor Crush》嘅美國漫畫家Babs Tarr,及艾斯納獎得主 Mariko Tamaki負責創作及編劇。故事講述「年輕時的閃光在家鄉的冒險之旅」,而根據MenClub收到嘅情報,第一集劇情係「「在捍衛者被解散的多年過後,世界陷入了不公不義的泥淖,任憑自私自利的強權宰割。雖然智械危機已經過了數十年之久,但擁有自我意識的智慧機器人「智械」依舊遭受到不平等的歧視待遇。這個世界再次需要英雄挺身而出,而英雄往往是從最令人意想不到的地方崛起的。」

據知成個系列會以月刊方式發佈,屆昤會於Black Horse Digital及PlayOverwatch網站上公佈,同時亦會推出實體版漫畫 (第一話實體版於12月2日上架)。同時遊戲內亦會舉行《閃光的漫畫大挑戰》,簡單講就係勝出對戰就有機會得到漫畫中會出現嘅Tracer造型。

TEAM-DEMI係由日本公司PLUS於1984年推出、一個盒內收納7款文具嘅產品,由於當年呢個設計既美觀又方便,最後TEAM-DEMI賣出超過650萬套。而日本設計師深澤直人就決定重新設計新世代嘅TEAM-DEMI,加強咗產品嘅極簡氣息 ...
hobby
【設計】文具控請入 極簡文具盒套裝 「TEAM-DEMI」
18 Sep 2020
美國明星素來都唔會怕講政治,呼籲大家去投票行使公民權力更加係成日都見,例如早前「美國隊長」Chris Evans「大雕照」後第一個Twitter貼文,都係叫大家去投票。而另一Marvel男演員、號稱「MotherFxxker本尊」嘅Samu ...
hobby
【影視】Samuel L Jackson教你用15種語言講「DLLM」
18 Sep 2020