{ SKIP }
文:MenClub 摯樂  圖:互聯網
POSTED ON 15 Sep 2020
【外星生命】金星大氣中發現有死魚臭蟹味毒氣顯示可能有微生物

人類一直想係太空中尋找外星生命體,英美大學研究團隊近日有全新發現,係金星的大氣層中發現氣體「磷化氫」(phosphine),呢個發現代表金星有機會有微生物存在,因為磷化氫係一種類似死魚臭蟹味的毒氣體,地球上相關毒氣由細菌產生,故此呢個發現有可能為未來研究金星是否有生物帶來新突破,不過長路漫漫即使有「積屍氣冥界波」都未必印證到生命甚至高等生命存在,搵唔到天堂入唔到地獄大家準時返工實無死!


今次研究發表由英國曼徹斯特大學、卡迪夫大學以及美國麻省理工學院聯合組成的研究團隊發表,佢地話係金星大氣層中發現「磷化氫」(phosphine),代表金星上或者有微生物,換言之好可能存在生命,不過暫時科學家暫時無法作更進一步證明同解釋原因。


有關研究刊登喺(Nature Astronomy)自然天文學期刊,不過相關研究只係研究人員利用天文望遠鏡對金星進行長期觀測睇到出來,而地球上,磷化氫是一種無色、劇毒、有魚腥臭味的氣體,由細菌係缺氧環境下產生,至於點樣可以用望遠鏡睇到無顏色的臭味氣體我就無法回答到大家,相信如果我知用望遠鏡可以辨別到臭狐,都一定會係個商機!


可以肯定人類一定會繼續探索太空嘅生命跡象,不過有關政府權威就算搵到外太空人,開埋宇宙大會都未必會公開告訴一般地球凡民,否則恐引發地球的社會不穩震蕩。 補返個科普補充資訊,我相信其實大家都無咩心機睇,金星係最接近地球的行星,相距地球約4300萬公里。金星大氣層由氣體組成主要成份係二氧化碳及硫酸雲,由於會產生強烈溫室效應所以金星表面溫度長期保持超過攝氏400度,係太陽系當中最熱的一顆行星,故此科學家一路都認為金星不會有任何生物存在。不過金星人的民間傳說就非常盛行,甚至著名的天才科學家尼古拉·特斯拉一直被傳係金星人,連FBI解密文件檔案都有FBI探員話尼古拉·特斯拉係金星人。

TEAM-DEMI係由日本公司PLUS於1984年推出、一個盒內收納7款文具嘅產品,由於當年呢個設計既美觀又方便,最後TEAM-DEMI賣出超過650萬套。而日本設計師深澤直人就決定重新設計新世代嘅TEAM-DEMI,加強咗產品嘅極簡氣息 ...
hobby
【設計】文具控請入 極簡文具盒套裝 「TEAM-DEMI」
18 Sep 2020
美國明星素來都唔會怕講政治,呼籲大家去投票行使公民權力更加係成日都見,例如早前「美國隊長」Chris Evans「大雕照」後第一個Twitter貼文,都係叫大家去投票。而另一Marvel男演員、號稱「MotherFxxker本尊」嘅Samu ...
hobby
【影視】Samuel L Jackson教你用15種語言講「DLLM」
18 Sep 2020