{ SKIP }
文:MenClub 艾力克  
POSTED ON 16 Mar 2021

經典古裝穿越劇《尋秦記》,相隔20年後原班人馬以電影版回歸,最近電影版首部預告片正式曝光。

預告片開頭嬴政(林峯)就對項少龍(古天樂)講「邊個唔信我,本王就殺邊個。」,點知項少龍就拎咗把手槍出嚟(人哋用劍你用槍咁茅?)。期後就見到烏廷芳(宣萱)、琴清(郭羨妮)、善柔(滕麗名)登場。項少龍就問嬴政「可唔可以放過我一家人?」,嬴政就回答「如今係你家鄉嘅人唔肯放過寡人!」兩人嘈咗幾句後,嬴政就拔劍刺指向項少龍話「所有恩怨從此了斷。」

唔單只你,其實連我都睇到一頭霧水。不過根據官方資料顯示,故事講述現代人Ken(新人物)因為一場多年前嘅冤獄,打算回到古代做皇帝,以彌補所失去嘅人生。身處於秦朝嘅項少龍一家人雖歸隱,但秦王一直都有留意著佢嘅動向。正當嬴政一統六國,以為平定天下之時,Ken嘅出現令佢只好搵師傅項少龍出山幫助。

電影細節位做得相當細心,連就項少龍招牌T-Shirt都有還原。

資料來源:[email protected]天下一電影

近來大家都非常關注Johnny Depp控告前妻Amber Heard誹謗案,但老好實講,近幾日嘅案情發展的確頗為奄悶。不過唔緊要!因為地球另一邊嘅英國,一樣有單充滿花生嘅誹謗案,就係李斯特城球星Jamie Vardy個老婆Rebekah V ...
hobby
【又係誹謗】地球另一邊的另一宗誹謗案 華迪老婆告朗尼老婆
20 May 2022
Johnny Depp (JD) 控告Amber Heard (AH) 誹謗案審訊進入第19日。今日繼續由AH方傳召多位證人,其目的主要係希望證說服陪審團相信JD本身就有濫藥及酗酒問題,同時佐證JD及前律師Adam Waldman「操控網上輿論對抹黑AH」 ...
hobby
【JD v AH】AH傳多位證人 力圖證明JD有濫藥問題
20 May 2022