{ SKIP }
文:MenClub 摯樂  圖:互聯網
POSTED ON 16 May 2021
【跨界新星】日本型格「多士爐」品牌BALMUDA宣佈推出驚艷5G智能電話

日本企業向來精於跨界多方面發展,從過去YAMAHA到好多唔同的大型企業,基本上日本人從來都不安於本業,以出售簡約精品多士爐起家聞名的日本家電品牌BALMUDA 宣布除左風扇同多士爐外,11月會推出全新的日本出品智能電話,並承諾會係競爭激烈的國際智慧電話市場中設計出令人驚豔的產品殺出一條新血路。基於這個可是「日本」的企業,所以就算佢只係多士爐專家,都無人敢睇小BALMUDA 5G智能電話,好可能佢就係下一個電話界新星。提提你,如果你唔識BALMUDA,你應該都認得小米空氣清新機,BALMUDA個部空氣清新機同小米好似,只是BALMUDA巧合地早少少推出姐。


根據日經報導,BALMUDA 主要係負責設計同開發,手機生產業務則外判於京瓷(Kyocera)公司;該公司預計會推出支援 5G 網路的 Android 手機,並會同日本電訊供 SoftBank 獨家合作,提供無 SIM 卡的型號。BALMUDA CEO 寺尾玄表示,現時的智能手機都長得一模一樣,消費者幾乎無選擇餘地,他強調會「追求獨特性,而非市場佔有率第一」。該公司預計,今年智能手機業務的銷售額大約可達到 27 億日元。目前,寺尾玄拒絕透露旗下手機更多概念和價格範圍,但表示新手機將不只係「時尚設備」,仲有專屬的應用程式,可以講係「適合日常使用的優質手機」。


BALMUDA 的產品出名在於兼具先進功能和設計感,即使係需求低迷的家電市場中依然能夠藉獨特性創造需求,占有一席市場。其手持電風扇主打產生自然微風,多士爐則採用蒸汽技術,一部多士爐價格超過 300 美元,但依然能夠係日本甚至美國市場造成轟動。


BALMUDA 於上年 12 月係東京證券交易所的高成長新興股票市場(Mothers)中首次亮相。此外,該公司成為少有受惠於疫情企業,由於防疫在家時間多左,高檔家電的需求提升,今年 1-3 月營業利潤達到 4.54 億日元,同去年同期相比成長超過 5 倍,銷售額則達到 37 億日元,成長 93%。Balmuda 的產品除左係日本同美國,係韓國同樣大受歡迎。至於手機,暫時只能期待。



雖然Johnny Depp控告前妻Amber Heard誹謗案早於6月1日就已經由JD勝訴作結,坊間亦一早接受AH敗訴嘅事實,但AH方似乎拒絕認命,決定死戰到底。據知雙方律師日前回到法官Penny Azcarate面前作最終裁定前嘅最後一次聽證 ...
hobby
【AH上訴】死戰到底!AH拒絕和解先賠8600萬再上訴
27 Jun 2022
由Margot Robbie及Ryan Gosling共同主演嘅真人版《Barbie》,目前正在如火如荼拍攝,預計2023年7月上映。近日網上就流出多張片場照,可見兩位一粉一黑有講有笑,但就未見其他演員登場。 片場照(圖 ...
hobby
【影視】真人版《Barbie》片場照曝光 Margot Robbie、Ryan Gosling粉黑牛仔造型
27 Jun 2022