{ SKIP }
文:MenClub 摯樂  圖:互聯網
POSTED ON 29 Jul 2021
【同名同姓】日本樂團鼓手橋本大輝無啦啦被誤當體操王子遭中國網軍出征鬧爆

剛於奧運男子體操全能項目擊敗中國選手奪金的日本體操選手橋本大輝,因為成功奪金而大紅,不過同名同姓的一位日本ADA樂團鼓手音樂人橋本大輝就無啦啦IG湧入大量留言,其中最大量的係來自中國網軍出征,大鬧佢搶左中國人的金牌係日本恥辱,橋本大輝先生一覺醒來都唔知咩事,無啦啦受一班日本網民祝賀,又無啦啦被更大量的中國網民「出征」點錯相!橋本大輝先生,其實只要努力打鼓做好音樂,一定會有所成就,真正得到日本支持者祝賀引到中國網軍真真正正向你發牢騷,要迎接真正屬於你時代,接受中國網民洗禮。加油!


講講事件本質,東京奧運體操男子全能決賽,日本選手橋本大輝擊敗中國選手肖若騰奪冠,不過賽後中國網友對呢個結果相當不滿,認為橋本大輝係靠裁判護航而收獲金牌,甚至指佢為「日本的恥辱」,對此日本體操教練輕鬆回應,如果日本真係有「主場雞」裁判護航理應贏埋體操男子團體金牌?何來只贏個人賽咁不懂得物盡其用!日本體操男子團體輸0.13分無法得到金牌。!有實賽後中國隊肖若騰稱讚橋本大輝的表現,日本網友就指出:「選手之間互相稱讚,顯示已經接受結果,什麼都不懂的人說三道四沒有意義,如果有收買裁判的話,男子團體日本應該可以輕鬆拿到金牌。」

當然凡事充滿怨恨嘅中國小粉紅自然唔係咁睇,連日就對橋本大輝的社交媒體造行轟炸同辱罵,當中一個同體操選手同名同性的日本鼓手橋本大輝就誤中副車,反到大量 「小粉紅」的騷擾。根據鼓手橋本大輝係Twitter發文透露,佢一早起來吃飯後,在什麼都不清楚的情況下就被搞不清楚狀況的日本網民祝賀了,據佢指出雖然與他無關,但都很感謝那些話語。之後鼓手橋本大輝又發另一則Twitter表示,他也收到了謎樣的奇怪文章,呼籲大家如果收到奇怪的東西,要好好保護自己。中國網軍就繼續係鼓手橋本大輝的貼文底下刷體操選手橋本大輝的圖案,似乎根本唔知道其「出征」對象出錯,繼續無意識宣洩部份中國人對賽果嘅仇恨。



【會唔會太勁】日本高中生課餘時間製作1:10「可動」馬沙專用渣古II 讀緊高中三年級嘅Twitter網友「Roa 高校3年生」同好多高達迷一樣,一直以嚟都想擁有一部屬於自己嘅機體,同時又特別鍾情於馬沙專用渣古I ...
hobby
【會唔會太勁】日本高中生課餘時間製作1:10「可動」馬沙專用渣古II
02 Dec 2021
當大家聽到有全新變種病毒Omicron跳過NU 同Xi 一躍進化後,各國嚴陣以待民間人人自危,不過德國流行病學家Karl Lauterbach就持非常樂觀睇法,認為Omicron係全球聖誕禮物。因為病毒如此突變可望加強終結疫情時間。Omi ...
hobby
【聖誕禮物】流行病學家樂觀指Omicron病毒可能讓疫情「更早結束」
02 Dec 2021