{ SKIP }
文:MenClub 艾力克  
POSTED ON 05 Aug 2021

每屆奧運馬術三項賽,主辦國都會喺場地障礙賽項目加入該國特色元素,今年日本就以浮世繪《神奈川沖浪裏》、日本橋、青海波紋、達摩不倒翁、櫻花等傳統元素分別製作出12個障礙物。不過日前所舉辦嘅障礙賽,有過半騎師因踢倒達摩造型障礙物被扣分,令達摩一度成為Twitter熱話。

奧運馬術三項賽分別由盛裝舞步、越野賽及場地障礙賽三個項目組成,其中障礙賽項目騎師同馬匹需要喺限定時間內,按指定路線跨越障礙物,無法跨越或錯過障礙物將會被招分,最短時間完成及扣分最少者獲勝。

雖然達摩不倒翁公仔象徵住不屈同成功,但似乎就嚇親唔少馬匹,個人三項預賽44位騎師入面,就有多達26位無法順利通過達摩障礙物,扣分率遠高於其他障礙物,隨即引起日本網友們紛紛討論,有人就認為達摩嘅大眼晴同紅色鮮艷身體影響馬匹表現,事後主辦單位都喺決賽改用東奧吉祥物「未來永遠郎」做障礙物。

資料來源:読売新聞
近來大家都非常關注Johnny Depp控告前妻Amber Heard誹謗案,但老好實講,近幾日嘅案情發展的確頗為奄悶。不過唔緊要!因為地球另一邊嘅英國,一樣有單充滿花生嘅誹謗案,就係李斯特城球星Jamie Vardy個老婆Rebekah V ...
hobby
【又係誹謗】地球另一邊的另一宗誹謗案 華迪老婆告朗尼老婆
20 May 2022
Johnny Depp (JD) 控告Amber Heard (AH) 誹謗案審訊進入第19日。今日繼續由AH方傳召多位證人,其目的主要係希望證說服陪審團相信JD本身就有濫藥及酗酒問題,同時佐證JD及前律師Adam Waldman「操控網上輿論對抹黑AH」 ...
hobby
【JD v AH】AH傳多位證人 力圖證明JD有濫藥問題
20 May 2022