{ SKIP }
文:MenClub 摯樂  圖:互聯網
POSTED ON 11 Jan 2022
【疫下缺愛】全球最大避孕套製造商公佈近2年鎖量下跌4成疫情原來全球性活動下降?

好多人以為近兩年疫情之下,大家多左留在家中,避孕套嘅應用應該係多咗?但原來根據全球最大數製造商Karex最新數據,過去兩年實際避孕套銷量下跌40%!由於邂逅勾搭次數減少、焦慮程度增加,以及「親密場合數量」減少,避孕套購買量正值下滑。好多研究都發現隨著疫情大流行,全球性活動有所下降。唔知大家係用少左定用多左套套?

疫情對避孕套需求帶來同大家原先預期唔同的結果,好多人會認為疫情下大家留在家中又唔想生小朋友一定用多左避孕套。可惜世事不似預期以至大家太睇少疫情前週圍去的非家庭正常避孕套需求量。避孕套銷售不單止受到心理變化的影響,同時受到新的物流障礙衝擊。此外,酒店夜場關閉顯然阻礙左情慾的流動性因此錄得銷售大跌!


又原來真正避孕套最大買家來自各國政府和非營利組織。例如中國每年免費發放10億個避孕套,紐約市每年贈送超過3千萬個避孕套同其他安全性用品。2018年,愛滋病保健基金會在37個國家發送6億個避孕套;同年,國際計劃生育聯合會又撥款3億美元 (約83億元台幣) 供相關計畫使用。但由於疫情期間,政府和非營利組織等大多數暫停購買和發放套套,例如英國因疫情關係而關閉大多數非必要診所,其中就包括發放避孕套的性健康診所。導致製造商Karex面臨自2013 年上市以來的首次全年虧損公司如今甚至要生產橡膠手套開源補貼收入。



作為一個貓奴,你去叫主子但主子明明聽到都唔應你,係一件非常合理嘅事。但主子唔理你,好有可能唔係因為聽唔明你講咩,而係根本就唔想理你。因為據日本一個研究發現,主子們好可能係知道同一屋簷下嘅其他貓叫咩名。 ...
hobby
【寵物】日本研究指出 貓其實聽得明其他貓叫咩名
20 May 2022
雖然話大家返工都係為份糧,但一個好嘅老細的確能夠令打工仔「獲得份糧嘅過程」好過得多,相信唔少打工仔心目中亦會有一個「理想老細」嘅形象。近日日本網民「とあるん@toarutoa」就於Twitter列出「原版《龍珠》嘅菲 ...
hobby
【職場】日網民指菲利係個好老細!獲14萬人讚好
20 May 2022