{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 20 Jan 2022

射橡筋乃係每個男仔細個時——呃,依家啲小朋友我唔知啦,但至少我嗰代人係——必玩嘅玩具,由最陽春嘅用手射、到花巧啲嘅用手指整槍,如果你能夠拎出一把用木筷子或雪條棍整出黎嘅橡筋槍,你就即刻會成為整班朋友中最有型嗰個。不過黎到幾廿年後嘅今日,單發嘅橡筋槍已經唔夠型。要型,就要呢把用3D打印整出黎、可以連發可以換彈嘅橡筋槍!

呢把橡筋槍由日本火電製品設計,所有部件都係用3D打印整出黎,主要就分為槍身已經彈夾兩大部份。每個彈夾可以7發橡筋彈,裝好後由下方插入橡筋槍本體,將槍枝上方嘅推桿推前就可以完成上彈,再扣動扳機就可以發射,而且可以連射7發。要換彈時只需按下槍側嘅換彈掣,推桿就會回到原位,再從下方拔出彈夾則可。加埋上彈、換彈時嘅「咔嚓」聲,成件事幾咁中二幾咁型呀!

不過型,係要付出代價嘅。呢把3D打印橡筋槍連三個彈夾賣成8,000Yen,即係近$550港紙,以一把玩具槍黎講都真係幾貴。但你又唔好話呀,火電製品個官網上顯示把槍買到斷咗貨架啦!

資料來源:火電製品

Join唔Join好?
hobby
【電玩】全新PlayStation Plus會員服務,大量Game下載!
26 May 2022
由2020年11月上市起,「買唔到PS5」就已經唔係新聞而係常態,而Sony方面對於缺貨嘅解釋一直都係「供應鍊問題」。但近日Sony Interactive Entertainment 總裁Jim Ryan今日就表示,供應鍊問題有所緩解,預計今年PS5產 ...
hobby
【PS5】Sony指供應鍊問題有改善 將大幅增產
26 May 2022