{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 28 Apr 2022

文字本身冇語氣、冇表情、冇情緒,所以「純文字溝通」有時會令人誤解你嘅意思;自從出現咗Emoji之後,的確係令文字都可以有感情,但就衍生出其他問題。一名日本Twitter用家「上野_ラブホスタッフ (@meguro_staff)」日前就發佈咗一個小型調查,搵出「女性最討厭男人用嘅Emoji」。

首先,香港人極鍾意用嘅笑喊只係排第18,得分為1.97 (越低越好),而據「上野_ラブホスタッフ」嘅定義,2分以下嘅表情都係相對安全,可以放心使用。而2-2.5分嘅表情就係「基本上冇問題,但有啲女仔會唔鍾意」,2.5分-2.6分屬危險區域,或者會影響對方對你嘅印象。而2.6-3分就係超危險區域,呢類Emoji「通常都令人作嘔」,係自以為好了解對方嘅性士會用。

至於處於「死亡區」、3分或以上嘅,就有「飛吻」、「單眼」以及好多人都非常討厭嘅「滴汗」,「上野_ラブホスタッフ」指呢啲Emoji「令人非常嘔心」,係「自戀男」經常使用,所以千祈唔好對女性使用。

圖片:@meguro_staff

雖然呢個研究只係搵咗31名日本女性為Emoji評分,統計學上就唔算太有代表,同時香港女性對於Emoji嘅理解又可能會與日本女性有啲出入。不過個重點其實都係唔好用啲太輕浮、作狀嘅Emoji,大家同女仔傳訊息時要記住啦。

資料來源:@meguro_staff

日圓不停貶值下日本所有外國進口材料全部加價,其中包括金屬「銅」,引發一個非常奇怪現象,據說日本「5日圓硬幣」貨真價實童叟無欺裡面84%銅質。換句話如果如今匯率將5日圓硬幣拿去熔掉變回銅,咁5日圓的價值就有 ...
hobby
【搵快錢奧義】日本網傳奇技將5日圓硬幣熔變回銅價值大過5日圓衝擊硬幣變寶藏
30 Jun 2022
古人話化腐朽為神奇,將明明係垃圾的物料重生變成可持續發展的環保塑料,歐洲人就有呢種堅持瑞典品牌Urbanears 推出全新耳機 Urbanears Boo系列就係大打環保重生物料的覺悟,當然坊間環保產品多如牛毛,除左玩環保概 ...
hobby
【環保再生】瑞典耳機品牌Urbanears推出Urbanears Boo為地球盡力堅持高質素再生物料
30 Jun 2022