{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 21 Sep 2022

日前Woody Allen於一個訪問中主動提到唔再執導電影一事,令各大傳媒都報導呢位著名導演、演員嘅「退休」消息。不過近日Woody Allen就再發聲明,澄清自己唔係退休,亦冇講過自己會退休,仲好興奮繼續有戲拍添。

圖片:IMDB

日前Woody Allen於《La Vanguardia》嘅訪問中話:「原則上,我就係唔會再製作電影,而專心寫作 (My idea, in principle, is not to make more movies and focus on writing) 」,呢句說話就被各大傳媒 (合理地) 認為係佢嘅退休宣言。不過Woody Allen嘅代表最新發佈聲明,就話「Woody Allen冇講過佢會退休,亦冇講過佢會寫多本小說」,否認退休一說。仲話Woody Allen對於黎緊會於巴黎開拍佢第50部導演作 (《WASP 22》) 非常興奮。

圖片:IMDB

咁訪問中嗰句「我唔會再製作電影」又係咩意思呢?聲明中就話:「佢講緊嘅係因為依家好多電影都直接登上串流平台,而因為佢好鍾意入戲院睇戲呢個體驗,所以拍攝直上串流平台嘅電影對佢黎講並不享受,於是佢就唔拍呢啲電影啦」。個人就認為就算會考閱讀理解100分嘅人,都冇可能從佢原本嗰句嘢讀出呢個意思嘅。但反正,就係Woody Allen唔會退休啦。

資料來源:DEADLINE

Johnny Depp與Amber Heard嘅世紀誹謗官司,自開審嚟以嚟備受全球影迷關注,每場法庭直播都吸引過數十萬人觀看。雖然事情已告一段落,但仍然充滿話題,有片商就睇準商機,將審訊過程翻拍成電影! iframe width= ...
hobby
【影視】Johnny Depp、Amber Heard世紀官司改編電影預告出爐!
30 Sep 2022
Meme圖,台灣媒體又稱為「迷因」或「梗圖」,亦即於網上瘋傳嘅搞笑圖片/影片。雖然話Meme圖嘅出發點大多係為咗搞笑,但有時被整成Meme圖嘅對象就會因為咁而受到傷害。好知《Kick-Ass》女星ChloeMoretz,就因為一幅Me ...
hobby
【影視】Chloë Moretz透露被Meme圖搞到變「隱士」
29 Sep 2022