{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 29 Sep 2022

Meme圖,台灣媒體又稱為「迷因」或「梗圖」,亦即於網上瘋傳嘅搞笑圖片/影片。雖然話Meme圖嘅出發點大多係為咗搞笑,但有時被整成Meme圖嘅對象就會因為咁而受到傷害。好知《Kick-Ass》女星Chloë Moretz,就因為一幅Meme圖而大受打擊,甚至話自己變成一個「隱士」。

圖片:網上圖片

卻說Chloë Moretz日前接受《Hunger Magazine》訪問,談到名氣及社交媒體如何影響佢嘅生活。「有好長一段時間,我可以分別做『大家見到嘅Chloe,以及『私底下嘅Chloe』,但突然之間呢兩個身份就開始重疊,而我覺得非常曝曬而且脆弱。而當中有一張Meme圖係非常影響到我,就係有人將我拎住個Pizza行入酒店嘅相,P到同動畫《Family Guy》入面某個超長腿但個身極短嘅角色一樣嗰張。嗰時所有人都講緊呢張Meme。」

從原圖可見,Chloë Moretz個身係被人刻意P短咗

圖片:網上圖片

自己成為被取笑對象當然唔會開心,但更令Chloë Moretz難過嘅係,當佢同人訴苦時,得到嘅反應係「你唔好嘈啦,我覺得好L好笑喎!」Chloë Moretz指自己冇辦法改變身體,但佢就因為咁而被人笑,張圖仲要成個Instagram都係,「就算到今日,如果我見到張Meme,我都會覺得好難接受。」

為咗避開大家嘅注意,於是佢就遠雜人群,過住啲如同「隱士」嘅生活。「一方面我可以喺冇人影到我嘅情況下體驗生活,但同時亦令我面對鏡頭時極度緊張,我心跳會爆升而且會過度呼吸。

資料來源:CNN

隨住《鬼滅之刃》最新一季「柱訓練篇」將於30日完結,故事即將進入最終篇章「無限城篇」,正當Fans們猜測最終大戰會以電視動畫還是劇場版呈現時,官方就疑似走漏風聲,意外曝光「無限城篇」將製成三部劇場版播出。 ...
hobby
【動漫】《鬼滅之刃》官方周邊曝「無限城篇」將製成三部劇場版播出
24 Jun 2024
曾為《機動戰士高達》阿寶、《聖鬥士星矢》星矢、《名偵探柯南》安室透等著名角色配音嘅古谷徹,早前被爆出與37歲Fans發生不倫關係長達4年半,甚至強迫對方墮胎並施以暴力行為,引起軒然大波。時隔一個多月,古谷徹 ...
hobby
【日本】古谷徹宣布辭演《名偵探柯南》安室透、《海賊王》薩波
24 Jun 2024