{ SKIP }
文:MenClub 艾力克  
POSTED ON 07 Oct 2022

同大部份超級英雄電影一樣,《Thor: Love and Thunder(雷神奇俠4:愛與雷霆)》用上大量綠幕拍攝及CGI技術,製作出各種天馬行空場景,雖然能夠節省時間及成本,又能避免天氣等外在因素影響,不過並非每位演員都鍾意喺綠幕前表演,於劇中飾演反派「屠神者戈爾」嘅Christian Bale就係其中一人。

最近Christian Bale接受英國GQ專訪時,就分享到《Thor 4》綠幕拍攝感受,認為過程單調乏味(monotony):「我第一次咁做(拍綠幕),我嘅意思係,綠幕演出嘅定義就係單調乏味。你有傑出嘅工作人員、有比我(綠幕)經驗更豐富嘅演員,但你能夠區分每一日拍攝嘅分別嗎?唔得,完全唔得,我甚至冇辦法分清每個攝影棚,工作人員總係話:『你係3號攝影棚』我回答:『即係邊一個?藍色嗰個?』工作人員:『係,不過你而家喺7號攝影棚』,我心諗:『Uh,即係邊個?』」

雖然Christian Bale唔鐘意綠幕拍攝,不過佢發現飾演「屠神者戈爾」比起飾演「蝙蝠俠」更容易同有趣,因為佢認為觀眾會注意反派多啲:「每個人都會對反派著迷,只要反派出場,就冇人再理會正派,所有目光都集中喺反派身上,所以今次演出更為容易。」

資料來源:movieweb
因為三十幾年前喺7仔偷朱古力而耿耿於懷,最近Dwayne Johnson決定重返當年「犯罪現場」彌補過錯。
hobby
【彌補過錯】Dwayne Johnson公開少時偷竊黑歷史 重回「犯罪現場」掃清貨架贖罪
30 Nov 2022
大家讀書時或者都曾經食過童星點心麵,而雖然依家香港好似冇咩人會討論起呢款零食,但喺發源地日本佢就動作多多。繼早前與Reebok及atmos聯手推出鞋身印有點心麵嘅Classic Leather波鞋後,近日又再推出第二彈,而且係 ...
hobby
【日本】童星點心麵聯乘Reebok 推增量版波鞋
29 Nov 2022