{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 11 May 2023

中國影視平台「愛奇藝」今日舉行「世界大會」,並公佈咗2023至2024年嘅劇集、電影片單,其中就赫然有聲稱改編自日本作家田中芳樹嘅著名科幻長編小說《銀河英雄傳說》嘅同名劇集,令唔少中國科幻小說Fans都頗為興奮。不過,田中芳樹嘅日本代表人「安達裕章」事後就喺Twitter表示,佢對於此事毫不知情,瞬間引起日本網民熱話。

據中國愛奇藝目前公佈嘅宣傳海報,可以見到大大隻字寫住「銀河英雄傳說」,仲寫明「原著 田中芳樹」,而編劇人選就包括《三體》電視劇嘅編劇「田良良」。消息被日本媒體報導後,安達裕章就立即於Twitter轉發報導,並表示「呢單嘢我都係第一次聽,冇人黎搵過我喎…」

安達裕章為田中芳樹等多位日本作家嘅代表兼秘書,換言之如果有人想利用《銀河英雄傳說》嘅版權,理應係要與其接洽。而佢公開講「冇人搵過我」,就引起大量日本網民質疑中國愛奇藝係咪打算明刀明槍拍攝翻版。

不過,安達裕章亦有提到,過去佢哋的確曾經將《銀河英雄傳說》嘅真人版版權賣過畀某間公司,而據佢所知嗰間公司已經「唔存在」。佢亦承認聽聞過有另一間公司從「某公司」接收咗版權,但就冇人真正聯絡過佢。所以佢於Twitter公開呼籲「接手公司」用電話又好,電郵又好,總之就係快啲聯絡佢搞清楚件事。

同時佢亦呼籲網民們要冷靜,等佢搞清楚之後就會再同大家匯報。

唔使講到動畫化咁遠,相信井上老師肯繼續畫埋落去,Fans們已經心滿意足。
hobby
【動漫】《奧術》製作團隊希望將井上雄彥《浪客行》動畫化
17 Jul 2024
雖然都係叫《喋血雙雄》(The Killer),不過劇情就完全唔同晒,但同樣有白鴿。
hobby
【影視】吳宇森回歸執導!美版《喋血雙雄》公開首部預告
17 Jul 2024