{ SKIP }
文:MenClub 小白臉  圖:互聯網
POSTED ON 08 Jan 2019

男士噴香水就同女士化妝嘅道理一樣,因為香水不但能夠改變個人形象同性格,亦可突顯個人魅力同品味,增加個人吸引力。近年愈來愈多男士都深明呢個道理,接觸唔同類形嘅香水。不過係接觸香水之前不如睇睇有咩香水知識你一定要知架啦。

如果挑選香水?

唔同嘅香調,都會俾人唔同嘅感覺。男士們可以根據自己嘅性格,喜好或季節去選擇適合自己嘅香水。就例如,木調香味俾人成熟温暖嘅感覺,適合成熟穩重嘅男士。相反清新薄荷調就比較適合夏季或運動形嘅男士。

如何保存香水?

最好保存方法當然要將香水放置係陰涼位置,遠離陽光。因為陽光同熱力都會快速溶解香料,破壞香味。所以建議香水應保存係陰暗涼爽嘅地方就最好啦。

咩時候補噴香水最合適?

香水平均只能維持4-6小時,所以最理想就係每隔6小時補噴一次。另外亦可以係赴約前20-30分鐘補噴,但切勿過量補噴,避免香味太濃嚇走約會對象。或可以補噴係腳,膝頭位置令香水慢慢散發至全身。

香水有分唔同調?

一般香水香調分為三種:前調,中調,基調。所謂前調,就是係香水噴完10分鐘左右散發嘅香氣;中調就係3040分鐘後岀現的香調,基調則是30分鐘至小時後所散發的香味,而且基調亦係整支香水嘅主調,維持嘅香味亦係最長久。

【兩款2019新男士香水推介】

HUGO BOSSBOSS BOTTLED

BOSS BOTTLEDHUGO BOSS屢獲殊榮的經典香水系列,前調由煥發精神的蘋果香氣展開,激發出男士活力。中調則由天竺葵與帶有辛辣和異域風情的香調並駕齊驅,基調側以木質香味為主,傳遞賦予出自信和沉實成熟的男人味。

【JO MALONE LONDON】Bronze Wood & Leather

Bronze Wood & Leather主要由葡萄柚,銅木與皮革作主調, 充滿活力型格的感覺。再加上銅木的襯托,增加不少神秘感,令人留下深刻印象。適合一男人味十足的用家。如果自問係型格男士,2019年必定要入手一支。

據美國《ABC News》報導,美國總統特朗普於當地時間星期六接受訪問時指,已經「概念上」同意TikTok與Oracle及Walmart合作,並揚言合作後會有「100%安全性」。 iframe src="https://abcnews.go.com/video/embed? ...
tech
【TikTok】最後冇事!特朗普總統「概念上」同意TikTok、Oracle交易 ... ... ... ...
20 Sep 2020
TEAM-DEMI係由日本公司PLUS於1984年推出、一個盒內收納7款文具嘅產品,由於當年呢個設計既美觀又方便,最後TEAM-DEMI賣出超過650萬套。而日本設計師深澤直人就決定重新設計新世代嘅TEAM-DEMI,加強咗產品嘅極簡氣息 ...
hobby
【設計】文具控請入 極簡文具盒套裝 「TEAM-DEMI」
18 Sep 2020