{ SKIP }
文:MenClub 波特先生  圖:互聯網
POSTED ON 28 Jun 2018

槍,對於男人黎講係有一種莫名嘅吸引力,可能係因為佢嘅外型,可能係因為佢嘅力量。不過,香港並唔係一個可以合法持槍嘅地方,所以如果真係好鍾意槍嘅朋友,最多就只可以玩氣槍。

氣槍目前黎講喺香港都唔係一樣非常普及嘅運動,甚至有唔少人印象中都唔覺得佢係運動,同時會覺得呢樣係一樣危險性高嘅活動。不過,其實香港已經越黎越多人接觸呢項運動,甚至黎緊香港亦都會舉辦首屆氣槍射擊世界賽。

而作為賽事東道主,我地MenClub搵黎今次賽事最有機會奪冠嘅選手 - Tommy邱振星,等佢更深入將佢自己作為射擊選手同呢項運動帶比大家。

喺香港作為一個年輕人,讀書嘅時候接觸最多嘅運動應該都係籃球、足球、乒乓球等,而Tommy亦都一樣,最開始係先接觸籃球的。不過其後Tommy卻被由以故巨星張國榮主演嘅電影《槍王》吸引,開始投入氣槍射擊呢項運動入面。

「其實我由中四16歲嘅時候接觸射擊運動,我當時係喺屋企睇到《槍王》,然後你知槍對於男仔黎講係有一種無名的吸引力,因此我就好衝動上網搵左一啲氣槍初班報名,玩完之後覺得好吸引,因為呢項運動好有刺激感同速度感,同時亦都令我好有成功感。」

「其實《槍王》相信唔少朋友都應該睇過,大家都知道當中有哥哥同方中信,而我就係被張國榮哥哥個種氣勢所吸引。而其實我之前都有玩開War Game,但睇過《槍王》之後發現實用射擊,可能會比我有更大嘅成功感,因為分數及人與人之間嘅競技都可以好清楚咁呈現出黎,所以我都好希望可以喺自己嘅射擊生涯中,可以有一種咁樣嘅氣氛。」

而同唔少人一樣,喺Tommy嘅射擊生涯入面,亦都有幫過佢對佢非常重要嘅人,但係令人傷感嘅係佢已經離開左世界...

「其實當我一開始2011年開始參加射擊嘅時候,我記得我第一次返槍會練習,我就遇到一個叔叔,佢叫朱Sir,他比左好多鼓勵同支持我。最記得有一次,我喺比賽前支槍壞左,他將把槍借左比我去打比賽,但是...好不幸佢睇唔到我參加今次世界比賽。所以可以話呢次比賽我除左係為自己,亦都係為香港搞呢個運動嘅搞手去打,同時我都係為左朱Sir去打今次比賽。」

咁究竟射擊運動有咩咁吸引觀眾?佢同其他運動又有咩分別先?

「因為射擊運動其實係一項個人運動黎,它唔同其他籃球或者打拳等,係兩隊人或兩個人中間嘅對決,但作為一個觀眾去欣賞射擊運動其實係好刺激的,因為你可以睇到一個選手佢點樣喺幾秒、10幾秒中,喺一個關卡施展佢嘅混身解數,喺一個場景入面如何好專注打晒所有唔同嘅靶。另外,你亦都會睇到一班選手,喺好大壓力嘅情況下點樣控制住自己嘅心態,點樣好穩定咁喺每一關發揮自己。」

對於黎緊嘅世界賽,Tommy又大唔大信心呢?

「其實黎緊就係《第一屆氣槍實用射擊世界錦標賽》,我對呢個比賽有好大期望,我由一年之前就已經知道會有呢個比賽,而如果話無壓力就係假嘅,點都會有壓力,但係我會學習將呢啲壓力轉化成為我嘅動力。去更加比心機練習,希望最後可以獲得一個好好嘅成績!」

《第一屆IPSC氣槍射擊世界錦標賽》

地點:九龍灣國際展貿中心6樓 展貿廳3

日期:2018年6月30日-7月2日(星期五至日)

時間︰上午8時30分至下午5時

入場費用:$20

譚校長:除了工作就係踢波 能夠有機會和大忙的譚校長譚詠麟做訪問,吹吹水,自然就知道校長未言退休,除了週週有波踢,仲期期有碟出,譚校長又有新的廣東大碟推出啦!打開維基睇一睇校長的威水史,第一張的粵語 ...
people
譚校長:除了《音樂大本型》工作閒來就係踢波
16 Nov 2018
「有一個造型是在泡泡浴裏拍的,沒有穿衣服,我又很輪盡的踩到去水的那個掣,水位就一路跌,再放水,我又再踩到,如是者我踩到三次,整支泡泡都用光了,到最後有些照片是走光了的,所以放不進寫真集。」 ... ... ...
people
首選 - Miko Wong 黃潔琪
26 Oct 2018