{ SKIP }
文:MenClub 波特先生  圖:互聯網
POSTED ON 22 Aug 2018

2018年亞運會目前正喺印尼雅加達舉行,而香港隊今屆派出多人參賽,其中游泳隊則有多達15女17男嘅團隊參戰。作為當中嘅大師姐,「淳美人」歐鎧淳亦都有隨隊參賽,而佢則透露今屆相信係佢最後參加嘅一屆亞運了。

現年26歲嘅歐鎧淳,近年都係港游泳隊嘅生招牌,除左佢好游得之外,當然仲有佢出眾嘅外型,但係大家對佢有幾深認識呢?知唔知佢心入面有咩諗法?今次就等我地帶你去了解多少少呢位「飛魚」嘅內心世界。

問:描述一下你的長大的地方及分享這個地方讓你感到驕傲的原因

淳:我係土生土長嘅香港人,出生於小康之家。我覺得香港最令我引以為傲嘅就係打不死嘅精神,及好有幹勁嘅活力,尤其係當我去過外國讀書,就更加感受得到,亦都睇得出香港人嘅個一種堅毅不屈、努力不懈嘅精神。

問:大多數人都會改變自己去適應呢個世界,感覺你並唔會選擇順從,而係不斷努力比世界認識瞭解你嘅唔同,呢個可能意味住你需要比常人付出更多嘅心血及汗水。一路走來,係啲咩嘅信念喺度支撐緊你呢?

淳:有時候都會好容易迷茫,係咪應該順從呢個世界會比較舒服呢?但係,如果每一個人都係順從,都服從呢個世界嘅話,咁呢個世界就會變得好悶。就正因為有好多唔同嘅人,唔同嘅元素存在喺呢個世界上面,先會令到呢個世界咁多不同,及多姿多彩。我相信自己只係咁多種色彩中嘅其中之一,可能不同嘅係,我喺香港呢個環境可能會特別一點,但係咁樣先可以令到其他人睇到你,亦都更加有自己自身存在嘅價值。

問:達到你而家所取得嘅成績及水準需要付出難以想象嘅精力,係咩令所有嘅付出變得值得?

淳:我覺得喺香港做運動員,尤其係我們呢個年齡,已經游左十幾年嘅運動員,再向前行其實前面係點,真係無人會知道,會唔會突然之間身體再唔能夠承受,而所有一路以黎嘅努力亦都白費,無人知道。所以其實都只得一個信字,相信自己可以做得到,然後排除所有困難,保養好自己,食好啲、訓好啲、休息好啲、專心啲,玩嘅事情都要放下,基本上係盲目地去順從自己可以做到更好呢個不確定因素嘅目標,我覺得其實咁樣係unreasonable的。

問:對個啲仍然喺度為自己夢想努力奮鬥嘅年輕人,你有咩經驗可以分享比他們呢?

淳:我相信每一個要堅持自己嘅夢想,去做自己想做、喜歡做嘅事嘅人都係困難重重的,因為你已經選擇左行一條比別人更加難行嘅路。希望都可以堅持啦,因為的確要自己去努力爭取賺回來,而無人會喺旁邊,唔係有人可以比到你,係要你自己爭取。因為如果係別人比你的話,咁已經說明別人已經有,但係如果係你自己爭取去創造出來的,咁先係屬於自己的。

問:有無一件你幾乎每日都堅持做嘅事情(甚至只係一件小事),可能喺別人眼中會覺得不可思議,但係就令你嘅生活或職業帶黎巨大嘅影響?

淳:我由9歲開始游水,十幾年黎都望住個個池底,個條藍色嘅線、個啲粉藍色嘅階磚,不停咁游,個種忍耐沉悶嘅能力,相信喺好多人眼中都會覺得不可思議。

「有一個造型是在泡泡浴裏拍的,沒有穿衣服,我又很輪盡的踩到去水的那個掣,水位就一路跌,再放水,我又再踩到,如是者我踩到三次,整支泡泡都用光了,到最後有些照片是走光了的,所以放不進寫真集。」 ... ... ...
people
首選 - Miko Wong 黃潔琪
26 Oct 2018
『做人就要羅鈞滿--大台解約也不驚』 訪問羅鈞滿自然是因為近期羅氏進軍飲食界學人開甜品鋪曝光,又重現江湖。尤記得一句『做人別太羅鈞滿』深深印入網民包括小編的心中,過了兩年時間,到底呢位被大台解約的黑 ...
people
『做人就要羅鈞滿--大台解約也不驚』
22 Oct 2018