{ SKIP }
文:MenClub 摯樂  圖:互聯網
POSTED ON 22 Oct 2018
『做人就要羅鈞滿--大台解約也不驚』

訪問羅鈞滿自然是因為近期羅氏進軍飲食界學人開甜品鋪曝光,又重現江湖。尤記得一句『做人別太羅鈞滿』深深印入網民包括小編的心中,過了兩年時間,到底呢位被大台解約的黑星變成點樣?可能並非每位讀者有興趣知道,不過對比炒佢的大台近況,其實羅鈞滿近況都唔係話太差,反而如果佢依然在大台做合約小藝員,可能更加大喊7聲。根據羅鈞滿的回憶,佢原本在解約前和大台仲有7年死約,即原本要為大台做多7年藝員角色,以而家大台近況連愛回家拍完都收皮的處境,我覺得羅君滿真係『羅翁失馬』焉知非福。

而家的羅鈞滿可能依然缺乏香港觀眾緣,但起碼係國內有劇拍,係電競隊領隊, 間中當下電競旁述、開自己的甜品鋪,跟住明星足球隊親善同盛傳有個唔簡單的好女友,生活應該比大台小演員時更充實。犯小事累累的羅君滿唔知是行運定咁唔小心,居然可以無條件解約唔駛賠唔駛罰,俗語謂執到啦。

當然和每一位入過大台的人討論,大家都必然會感謝大台給予的機會,畢竟大台唔止三根釘,確是培訓一個人成長的重要學堂。阿滿對於大台都係話心存感激。的確,又唔係大台負羅滿,只是佢自己為人處事唔夠成熟加上黑開有條路!不過會唔會否極泰來大難不死,過左呢關唔知仲有無機會敗者復活呢?我同阿滿接觸就feel到佢好積極,起碼好像是【活得比你更好】。

談到自己的過去,自然又一系列的認罪懺悔,羅滿過去小事連連,緋聞多多,被網民數落係算是七線奀星扮三線,不過論知名度,的確在羅鈞滿演藝旅途上,負面新聞反而令人記有佢的存在,一句做人別太羅鈞滿確是「滿入民心。對醉駕佢自言好彩,起碼醉駕未有釀成更大的意外,造成任何人命的傷亡,都叫不幸中之大幸。而家睇返除左一切負面新聞,確實仲有人為當年星夢傳奇羅鈞滿被踢出四強感到少少可惜同不值........

講娛樂圈生存能力羅鈞滿比人感覺就係得罪人多稱呼人少,而且常常係唔適當時間出聲出事,不過照計羅鈞滿鐵指銅牙,能夠獨立係法庭自辯打官司仲要勝訊,無理由做人處事咁濕濟。可能對大台觀眾而言『呢度唔係法庭,我對眼就係證據!』講多錯多

羅鈞滿有樣野醒,總是溝到女,繼大家都好熟悉的新聞之花,而家又疑似被其他傳媒影到佢有個傳說中的富裕女友,對於現在的女友,羅滿無多講但追問佢前女友新聞之花張文采,佢就好認真話唔想再傷害到對方同對方的家庭,最後一次講呢件事,來個了結咁話。當然啦,明天會更好嘛,過左去就由得佢。

總結羅鈞滿的訪談,呢條友確是打不死仲充滿住「正能量」。好多時人有悲歡離合,月有陰晴圓缺,你又真係唔知衰到貼地是否真係代表未路,頂得住捱得過,絕處也可以逢生,或許我地都應該有羅鈞滿式的硬淨『做人就要羅鈞滿 -大台解約也不驚』。

 

「做生意那十多年,學你們的說法是沉澱了,我覺得演員是一個很幸福的工作,可以扮演不同的人,不同性格,遇到不同的事,與做生意相比是輕鬆得多,很享受。」 ... ... ... ... ...
people
享受 - Michael Miu 苗僑偉
31 Jul 2019
「我小時候就已經接觸到這個花花世界,看到每一樣東西、每一個哥哥姐姐都很美——有哪個女生不想美呢?有表演慾的有哪個不想告訴位世界我懂表演、我表演是好看的?所以,對的,我硬頸的。」 ... ... ... ... ... ...
people
硬頸 - Dada Wong 王子涵
29 Jul 2019