{ SKIP }
文:MenClub 波特先生  圖:互聯網
POSTED ON 01 Jan 2020

美斯於球場上嘅實力一早已經獲得肯定,但令人意想唔到嘅係,其罰球能力近年仍然不斷上升,甚至已經成為目前世界最強嘅罰球大師。

近幾季,每逢巴塞於前場禁區外附近位置獲得罰球,敵隊都一定非常緊張,因為佢地知道美斯絕對有能力將罰球轉化為入球。而美斯自己亦不斷改善自己,佢唔甘願停喺原地,務求向住完美進發。

美斯生涯52個罰球入波

美斯指,近年佢一直鑽研自己嘅技術,特別係罰球方法,佢會去睇門將嘅細微移動,睇下對方點樣擺人牆等等。除左以上呢啲,佢實際上做嘅野、留意嘅細節比以往更多,為嘅就係令自己變得更好。

當一位天才仍然不斷想提升自己,去留意普通人唔會留意嘅野,就係憑住呢啲細節去改進,究竟天才仲可以變得有幾好,有幾恐佈呢?

雖然社會愈來愈接受忘年戀,但要幸福走下去,又談何容易?老夫少妻同少夫老妻之間,難免受到不一樣的世俗眼光,體壇中也有些例子值得參考。
sports
玄火 - 體壇忘年戀 追求小確幸
17 Jan 2020
究竟McGregor回歸戰可唔可以KO對手呢?
sports
【Sport The Unexpected】「寸咀拳王」McGregor回歸變人偶?
17 Jan 2020