{ SKIP }
文:MenClub 波特先生  圖:互聯網
POSTED ON 06 Jan 2020

一場UFC嘅賽事會分成3局,每局5分鐘時間,亦即係最多會進行15分鐘,時間睇落好短,但當真係埋身肉搏,拳拳到肉嘅時候時間就會好難過。而日前UFC進行2019年年度最佳KO選舉,獲勝者為Jorge Masvidal,佢僅僅用左5秒就KO左對手!

在2019年7月6日嘅UFC239賽事中,Masvidal嘅對手係Ben Askren,二人年齡一樣,而後者於UFC一出道就成功擊敗前冠軍Robbie Lawler。不過,Masvidal與Askren嘅比賽,一黎就出奇不意用一招飛膝擊中Askren嘅頭部,後者隨即倒地,Masvidal再補上幾拳,最終Askren接近失去知覺下被裁判終止比賽。

Masvidal直接KO對手僅僅花上5秒左右,比賽畫面甚至連時間都未走出黎,賽事就已經完結。而5秒KO對手亦令Masvidal創下UFC歷史上KO對手最快時間。

其餘有份角逐2019年最佳KO嘅片段:

雖然社會愈來愈接受忘年戀,但要幸福走下去,又談何容易?老夫少妻同少夫老妻之間,難免受到不一樣的世俗眼光,體壇中也有些例子值得參考。
sports
玄火 - 體壇忘年戀 追求小確幸
17 Jan 2020
究竟McGregor回歸戰可唔可以KO對手呢?
sports
【Sport The Unexpected】「寸咀拳王」McGregor回歸變人偶?
17 Jan 2020