{ SKIP }
文:MenClub 波特先生  圖:互聯網
POSTED ON 21 Apr 2020

作為一名職業運動員,理論上其最光輝嘅時刻應該就係其巔峰期階段,贏盡一切嘅將可以獲得鎂光燈照射,收入不斷,你睇下C朗拿度、LeBron James、費達拿等人就係咁。不過退役後運動員失去表演舞台及鎂光燈加成,其受歡迎程度將可能直線下滑,因此收入好大機會大幅減少(當然現在很多球星都已經有副業生意)。而有一人卻巔覆常理,佢就係「波神」Michael Jordan。

現年57歲嘅「波神」Michael Jordan於最新《福布斯》嘅財政統計,其身家達到21億美元,比已離世嘅Kobe Bryant、LeBron James、C朗拿度及美斯加埋更多,同時亦都係前運動員之中排名第一。

不過睇番Jordan作為籃球員15年期間,總收入卻不足1億美元,其中新秀年年薪只有55萬美元,而作為對比2019年新秀狀元Zion Williamson年薪高達975萬美元,足足係Jordan嘅17倍有多。當然,去到巔峰期Jordan最高年薪為當時天價嘅3310萬美元,但放於今天NBA年薪最高4020萬美元嘅Stephen Curry,都仍然有一點距離。

可想而知,Jordan在退役後嘅賺錢能力,比作為球員時更加恐佈。其中Jordan與Nike嘅合作令「波神」嘅名聲得以長存下去,Air Jordan品牌嘅年收入超過30億美元,作為品牌代理嘅Jordan每年分成相信非常和味。另外,Jordan於2010年以1.75億美元收購當時仍叫做山貓(如今的黃蜂)嘅NBA球隊,但去到2019年黃蜂隊嘅市值已達到13億美元。

在NBA賽場贏盡一切嘅Jordan,退役後轉戰商業戰場亦大獲全勝,身家暴增,不過唯獨一點可能需要改善的,就係每年為黃蜂選秀嘅眼光了...如果佢嘅眼光好少少,相信今日佢嘅身家將不至21億美元...

碧咸真係人見人愛!
sports
【萬人迷】加利仔對碧咸的第一印象: 我愛死他!
03 Jun 2020
犯法就係犯法,就算你係警察。
sports
【單膝跪】利物浦首訓眾球員聲援追究警暴!
02 Jun 2020