{ SKIP }
文:MenClub 波特先生  圖:互聯網
POSTED ON 27 May 2020

很多時人們想為左有好嘅結果,而拼盡全力,到頭來可能付出嘅同收到嘅並唔成正比,咁嘅結果難免令人灰心,甚至有人會提前放棄盡力。不過有時候真係未必需要望到結果先去盡力,正如馬來西亞傳奇羽毛球手李宗偉所想的。

先唔好諗輸贏,重要嘅係我地先去戰鬥,表現出自己有嘅能力,之後吸收盡可能多嘅經驗,務求下次做得更好。」

8月舉行嘅湯姆斯盃,馬來西亞並不被看好,但李宗偉勉勵球員千祈唔好諗輸贏。

李宗偉認為雖然球手在湯姆斯盃將面臨巨大壓力,但佢相信只要球手能夠做好準備,馬來西亞代表隊絕對能夠應付挑戰。李宗偉表示:「我曾參加過湯姆斯盃嘅決賽圈,知道球手自己壓力會好大。如果話無壓力咁絕對係騙人的,但係我們要識得如何控制壓力,咁先係最重要。」

「我認我地作為球手總係唔可以做到100%,但如果傾盡全力,我地還是有機會做到的。喺呢種大賽入面,心理質素及身體狀態嘅準備將係最重要嘅事。」

「呂布」果然名不虛傳!
sports
【反勝祖記】伊巴謙放話:「我早黎嘅話冠軍無你祖記份。」
08 Jul 2020
祝入場人士好運了...
sports
【危機】9月法國網球公開賽准球迷入場!
03 Jul 2020