{ SKIP }
文:MenClub 波特先生  圖:互聯網
POSTED ON 10 Jan 2022

近日NBA一人一城嘅代表之一,Dirk Nowitzki迎來自己嘅球衣退役儀式,實在令唔少人再一次受到感動。不過,當中卻有一點可能會令人覺得有啲美中不足。

自從加入NBA後一直都係效力小牛(獨行俠)嘅Dirk,一生效力呢支球隊21年,甚至在生涯末願意犧牲自己嘅人工,去為球隊帶來更多薪酬空間,令佢成為達拉斯呢個地方嘅代表人物。

而日前喺小牛主場館舉辦嘅球衣退役儀式,作為班主嘅古賓就兌現承諾,為Dirk送上一個屬於佢嘅個人雕像,而雕像嘅動作毫無懸念當然就係其最具代表性嘅「金雞獨立」Fadeaway Shot啦!

不過令人哭笑不得嘅係,古賓為Dirk準備嘅雕像竟然有三個籃球,當然都明白佢本身想表達球嘅拋物線,但最後出到黎卻令人覺得畫蛇添足,非常不美觀,而網友們亦有唔少對呢個雕感到不滿,令人失望。

尼馬預計即將離隊!
sports
【足球】尼馬將被巴黎趕走,唔知會碌去邊呢?
29 Jun 2022
雖然話奧運係全球矚目嘅大型運動賽事之一,但喺芸芸眾多奧運項目之中,總有啲係大家冇乜聽過、又冇咩興趣睇。好似「現代五項」咁,佢嗰「五項」究竟係邊五項都唔係人人數得出。不過去到2028年洛杉磯奧運,現代五項中 ...
sports
【運動】「力王爭霸戰」或成奧運項目 最快2028洛杉磯奧運成真
27 Jun 2022